Свет

Столтенберг: Почела обука украјинских пилота на Ф-16

Поздрављам одлуку неколико земаља НАТО-а да пруже обуку украјинским пилотима. То је важно и омогућиће нам да на крају одлучимо о испоруци авиона четврте генерације, поручио је генерални секретар НАТО-а
Столтенберг: Почела обука украјинских пилота на Ф-16© TANJUG/Harald Tittel/dpa via AP

Неколико НАТО земаља је објавило да је почело са обуком украјинских војних пилота за управљање савременим борбеним авионима, попут Ф-16, што отвара могућност да се размотри одлука о њиховој испоруци Украјини када пилоти буду спремни за то, навела је агенција Укринформ. 

Ову вест је пренео генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг пре сусрета министара одбране НАТО земаља у Бриселу.

"Поздрављам одлуку неколико земаља НАТО-а да пруже обуку украјинским пилотима. Ово је важно и омогућиће нам да на крају одлучимо о испоруци авиона четврте генерације, као што је то, на пример, Ф-16", рекао је Столтенберг.

Он је такође похвалио Данску што је играла водећу улогу у омогућавању овог споразума, нудећи обуку украјинских пилота и настављајући да пружа значајну подршку Украјини.

"Прерано је да се каже када ће ова одлука да буде донета. Али чињеница да је обука почела даје нам могућност да одлучимо и да испоручимо авионе и тада ће пилоти моћи да лете њима", истакао је Столтенберг.

Он је додао да је раније ове недеље посетио Вашингтон како би разговарао са америчким председником о припремама за НАТО самит у Вилњусу (11-12. јул).

Међу главним темама разговора била је помоћ за Украјину, потреба да се ојача улагање у одбрану НАТО-а и друга важна питања за Алијансу.

Дводневни министарски састанак НАТО-а почео је данас у Бриселу, а главна тема ће бити наставак помоћи Украјини.

image