Свет

Кијев: Ф-16 касни на летњу контраофанзиву, оперативни тек на јесен или зиму

Кијев неће моћи да користи ловце Ф-16 током летње контраофанзиве, рекао је министар одбране Украјине Алексеј Резњиков
Кијев: Ф-16 касни на летњу контраофанзиву, оперативни тек на јесен или зимуwww.globallookpress.com © Or-8 Florian Fergen/Allied Joint

Украјински Министар одбране Алексеј Резњиков је рекао да Кијев неће бити у прилици да авионе Ф-16 користи у својој дуго најављиваној контраофанзиви.

"Авиони Ф-16 неће променити стање на фронту овог лета... Биће потребно време за припрему наших пилота, и не само њих. Наши партнери ће организовати обуку за пилоте, инжењере и техничаре", рекао је Резников у интервјуу за јапански "НХК ТВ" канал. Он је навео да ће Украјина "бити спремна да распореди Ф-16 на јесен, или зиму".

Кијев ће, током контраофанзиве, користити све копнено наоружање које поседује. Раније је украјинско Министарство одбране саопштило да је Украјини потребно 48 ловаца Ф-16 да би стигла до граница које су признате 1991. године.

Треба да подсетимо да је Амерички председник Џозеф Бајден на самиту Г7 у Јапану најавио да ће савезници почети обуку украјинских пилота за управљање америчким ловцима Ф-16 и другим ловцима четврте генерације западне производње. Како је саопштено у Вашингтону, још није донета одлука о томе ко ће и где обучавати пилоте, али се очекује да једна од европских земаља буде место за обуку. Обука ће почети "у наредним недељама или месецима", саопштила је тада Бела кућа.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је изјавила је да је снабдевање ловцима Ф-16 следећа етапа у ескалацији сукоба у Украјини, а да последице ове одлуке Запад није узео у обзир.

Русија је недавно послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки транспорт који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се земље НАТО-а "играју ватром" испоруком оружја Украјини. Кремљ је навео да опремање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат. Лавров је такође истакао да су САД и НАТО директно укључени у сукоб у Украјини. 

image