Свет

"Телеграф": Европа се суочава са новим таласом украјинских избеглица

На континенту је систем близу пуцања, земље упозоравају да не могу да приме више људи
"Телеграф": Европа се суочава са новим таласом украјинских избеглица© XinHua/Attila Volgyi

Европа се суочава са новим таласом украјинских избеглица које су напустиле своје домове услед нестанка струје и грејања у тој земљи, пише британски лист "Телеграф".

Највише Украјинаца је примила Пољска у којој је тренутно званично регистровано скоро милион и по украјинских избеглицах.

"У земљи постоји огромна подршка Украјини, али трошкови живота почињу да утичу на економију", наводи "Телеграф" и додаје да ће од средине новембра Украјинци који живе у заједничком смештају, а имају посао, морати да плате половину трошкова смештаја.

"У остатку Европе, систем је близу пуцања. Више од милион Украјинаца стигло је у Немачку, где су општине упозориле да не могу да приме више људи. Постављени су шатори и привремена склоништа јер су мигрантски центри пуни", пише британски лист.

У тој земљи је дошло и до пожара у хотелима који примају избеглице, а полиција сумња да је реч о подметнутим и политички мотивисаним пожарима.

За то време, ирска влада је саопштила да ће је следеће године брига о 100.000 украјинских избеглица коштати две и по милијарде евра, те да може да прими до 200.000 Украјинаца.

И поред тога, у Даблину тешко налазе смештај за избеглице, због чега су кревети распоређени и по спортским центрима. Из хотела "Краун плаза" у престоници Ирске саопштили су да ће више од 400 тражилаца азила из Украјине морати да напусти хотел након што није обновљен шестомесечни владин уговор о обезбеђивању смештаја. Уговори са још 364 хотела истећи ће до Божића, 25. децембра.

Једна од држава која је под најжећим ударом је Мађарска у коју је од почетка руско-украјинског сукоба ушло више од 900.000 избеглица. У једном дану је дошло чак 25.000 њих, углавном жене и деце.

Тачан број украјинских избеглица у Мађарској није познат, а велики број њих Мађарску користи као успутну станицу на путу ка западноевропским државама.

Влада ове земље је до сада потрошила 68 милиона евра и још 21 милион из фондова ЕУ на свој хуманитарни програм, упркос негативном погледу на имиграције.

Центар у Будимпешти је отворен 24 сата, а украјинске избеглице на располагању имају медицинску помоћ и ветеринара за псе и мачке, па чак и за пацове и папагаје, пише "Телеграф" и додаје да су Мађари преплавили центар донацијама играчака и одеће.

Међутим, на топлу добродошлицу не наилазе избеглице које стижу са јужне границе са Србијом, где долази до "инвазије миграната", тврди мађарски премијер Виктор Орбан. Ове године, мађарске власти ухапсиле су и послале назад скоро 230.000 миграната, готово двоструко више у односу на прошлу годину.

image