Свет

Украјинци теже до Пољске: Велике промене у закону у избеглицама

Пољска не може да финансира боравак украјинских избеглица на неодређено време
Украјинци теже до Пољске: Велике промене у закону у избеглицамаAP © AP Photo/Michael Sohn, File

Пољске власти планирају да пооштре правила која се тичу помоћи украјинским избеглицама како би се избориле са изузетно високим трошковима.

Милиони Украјинаца дошли су у ову земљу након што је Русија у фебруару покренула специјалну војну операцију, што је државу коштало укупно 1,1 милијарди долара.

Пољска гранична стража је у јулу саопштила да је више од 5,1 милиона људи избегло у ту у државу од почетка специјалне операције. У Пољској сада живи око 1,2 милиона украјинских избеглица.

Како би стекли право за добијање финансијске помоћи, Украјинци ће морати да добију национални идентификациони број (ПЕСЕЛ). Такође, према нацрту амандмана на закон о избеглицама, биће им забрањен и излазак из Пољске, пише лист "Дзиеник Газета Правна".

Избеглице ће имати рок од 30 дана да поднесу захтев за ПЕСЕЛ број, а у ризику су да изгубе право на исплату уколико напусте Пољску на дуже од једног месеца. Овај систем омогућиће властима да на ефикаснији начин прате кретање имиграната, у циљу спречавања злоупотребе социјалне заштите.

Око 1,4 милиона Украјинаца већ је добило идентификациони број, али неки од њих нису ни поднели пријаву.

Министарство унутрашњих послова предложило је увођење сертификата који би Украјинцима омогућио кратка путовања ван Пољске без губитка приступа социјалним бенефицијама.

Заменик пољског министра унутрашњих послова Павел Сефернакер рекао је раније овог месеца да ће Украјинци који бораве у колективним стамбеним објектима, укључујући пијаце, ватрогасне станице и пансионе, морати да покрију половину својих животних трошкова насталих од јануара ако су на тим местима живели дуже од 120 дана.

Према његовим речима, право на овакву врсту смештаја добило је 80.000 Украјинаца, а "држава не може да финансира боравак избеглица на неодређено време".

image