Свет

Аустријанци неће избеглице, поставили властима ултиматум

Грађани упозоравају да ће сами уклонити шаторе са избеглицама уколико то власт не учини до државног празника
Аустријанци неће избеглице, поставили властима ултиматум© Tanjug/AP Photo/Marco Ugarte

Постављање првих шатора за збрињавање првих избеглица, због попуњености капацитета, изазвало је бес у многим општинама у Аустрији, пре свега у Горњој Аустрији, у Талхаму.

Општинске власти најављују блокаду ауто-пута за државни празник Аустрије 26. октобар уколико шатори до тад не буду уклоњени.

Због пребукираних прихватних центара, аустријски министар унутрашњих послова Герхард Карнер донео је одлуку о постављању шатора за збрињавање избеглица.

До сада је, на основу министрове одлуке, постављено 25 шатора који примају по осам особа. По пет шатора се налази у Филаху и Клагенфурту, у покрајини Корушка, а осталих 15 у Талхаму на простору тамошњег прихватног центра за избеглице.

Министар Карнер своју одлуку правда тиме да је желео да спречи да "млади мушкарци, који немају шансу на азил седе испред школа, обданишта, на трговима, железничким станицама".

Због неиспуњавања обавеза многих покрајина да прихвате избеглице, министар Карнер је одлучио да постави шаторе на просторима под управом савезних власти, као што су прихватни центри.

Док поједини аустријски политичари траже обуставу пријема захтева за азил, односно тражилаца азила, истовремено се широм земље постављају шатори за прихват миграната јер су капацитети увелико попуњени, преноси Танјуг.

EditDelete

Доскорашња генерална секретарка владајуће Народне партије Аустрије (ОВП) Лаура Захслехнер, позната по оштрој политици према мигрантима, опомиње да је систем пред пуцањем.

"У поређењу са 2016, када смо поставили горњу границу за пријем молби за азил од 37.500, ове године смо тај лимит одавно прекорачили. Тиме је наш систем доспео до својих граница оптерећења", написала је Захслехнерова на твитеру.

До краја августа у Аустрију је примљено 56.000 захтева за азил, међу којима је веома много оних који немају шансу да добију заштитни статус.

image
VV inauguration
banner