Свет

Кинески "Глобал тајмс": Европа наивно верује у уједињени фронт с Вашингтоном

Кинески "Глобал тајмс": Европа наивно верује у уједињени фронт с Вашингтоном© Foto Global Look Press/Philipp von Ditfurth/dpa

Победа републиканаца на предстојећим међуизборима у САД могла би да угрози "уједињени фронт" Запада, оцењује ”Глобал тајмс” у уредничком коментару.

Украјинска криза коју су, како оцењује "Глобал тајмс", испровоцирале САД, до сада је имала погубан ефекат на благостање земаља ЕУ. Док инфлација у еврозони достиже рекордне нивое, енергетска криза делом проузрокована низом санкција које је Европа наметнула Русији од почетка војне операције не посустаје, и поставља се питање како ће многе чланице ЕУ обезбедити својим држављанима грејање током предстојеће хладне зиме.

Уколико САД одлучи да среже испомоћ Украјини, последице ће се испољити и на Европу, указује овај медиј, и додаје да је САД више пута на сличан начин насамарила своје савезнике, између осталих и европске земље.

Сходно томе, пукотине у односима САД и Европе могу се значајно продубити уколико се намере републиканаца остваре. Европа мора очувати свој интегритет услед могуће кризе поверења са САД, наводи "Глобал тајмс", додајући да би прекомерно ослањање на Америку значило пропаст за Европу.

image