Свет

Афрички лидери у мировној мисији у Кијеву

Мисија би требало да се састане с украјинским председником Владимиром Зеленским, а за сутра је планиран пут у Санкт Петербург и разговор с првим човеком Руске Федерације Владимиром Путином
Афрички лидери у мировној мисији у Кијеву© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Кијеву за време посете делегације афричких земаља коју предводи председник Јужне Африке Сирил Рамафоса, премда званичници нису чули експлозије.

Мировна мисија, коју уз Рамафосу чине лидери Сенегала, Замбије, Коморских острва и Египта, требало би да се састане с украјинским председником Владимиром Зеленским, а за сутра је планиран пут у Санкт Петербург и разговор с првим човеком Руске Федерације Владимиром Путином, преноси Ројтерс.

Британска агенција је известила да је изнад украјинске престонице приметан димни траг од две ракете у ваздуху, али није познато да ли је те ракете испалила Русија или украјинска противваздушна одбрана.

Афрички лидери су посету Украјини започели одласком у Бучу, где су, по тврдњама Украјине, руске трупе починиле злочине у фебруару 2022. Москва негира те оптужбе.

Председници Јужне Африке, Сенегала, Замбије, Коморских острва и Египта требало би да предложе низ "мера за изградњу поверења" током својих почетних напора да посредују у сукобу између Русије и Украјине, наводи се у нацрту документа у који је Ројтерс имао увид.

Те мере би могле да укључују повлачење руских трупа, уклањање тактичког нуклеарног оружја из Белорусије, суспензију налога Међународног кривичног суда за хапшење Путина и ублажавање санкција.

На листи се налази и "безусловни уговор о житу и ђубриву".

"Горепоменуте мере имају за циљ да олакшају стварање амбијента погодног за прекид ватре, а то ће омогућити странама да изграде поверење и да размотре формулисање својих стратегија за обнову мира", наводи се у документу.

Очекује се да уследи споразум о прекиду непријатељстава који би пратили преговоре између Русије и Запада.

ЕУ је пак објавила саопштење у којем инсистира да неће подржати њихову иницијативу ако укључује замрзавање сукоба.

image