Свет

Кијев одбацио индонежански мировни план

Украјина мора да поврати свој територијални интегритет унутар међународно признатих граница, каже портпарол украјинског Министарства спољних послова Олег Николенко
Кијев одбацио индонежански мировни планwww.globallookpress.com © Sergii Kharchenko/ZUMAPRESS.com

Кијев категорички одбацује мировни план Индонезије, који укључује одржавање референдума на такозваним спорним територијама, изјавио је портпарол украјинског Министарства спољних послова Олег Николенко.

"Ценимо пажњу коју Индонезија посвећује питању постизања мира у Украјини. Истовремено, између Украјине и Руске Федерације нема спорних територија за одржавање тамошњег референдума", написао је Николенко на Фејсбуку.

Према његовим речима, Украјина мора да поврати свој територијални интегритет унутар међународно признатих граница. Он је нагласио да "неће функционисати ни прекид ватре, распоређивање снага на удаљености од 15 километара и стварање демилитаризоване зоне".

Додаје се да је заменик министра спољних послова Украјине Андреј Мељник позвао Индонезију да се придружи "формули мира украјинског председника Владимира Зеленског, која подразумева предају Русије".

Наиме, раније је министар одбране Индонезије генерал Прабово Субјанто на годишњем форуму у Сингапуру изнео идеју о решавању сукоба у Украјини стварањем демилитаризоване зоне по узору на Јужну и Северну Кореју. 

Он је позвао учеснике догађаја да потпишу заједнички апел Москви и Кијеву који садржи ове иницијативе. 

Генерал је позвао на потпуни прекид ватре свих страна у сукобу и фиксирање позиција на којима се сада налазе, као и на повлачење трупа по 15 километара у сваком правцу са предњих положаја и формирању демилитаризоване зоне.

Осим тога, индонежански министар одбране предложио је хитно стварање контингента УН за посматрање и његово распоређивање широм демилитаризоване зоне. План такође садржи идеју одржавања референдума Уједињених нација на свим спорним територијама по питању припадности Русији или Украјини.

image
VV inauguration
banner