Свет

Афричка мировна мисија: Шест лидера спремно за пут у Москву и Кијев

Главне тачке програма посете афричких лидера Украјини у основи су спремне, док је план посете Русији у завршној фази
Афричка мировна мисија: Шест лидера спремно за пут у Москву и Кијевwww.globallookpress.com © Global Look Press

Делегација од шест афричких председника спремна је за посету Русији и Украјини средином јуна како би изнела мировну иницијативу лидерима обе земље, потврдила је канцеларија јужноафричког председника Сирила Рамафосе.

Ову одлуку су чланице Афричке мировне иницијативе донеле на састанку шефова држава Коморских острва, Египта, Сенегала, Уганде, Замбије и Јужноафричке Републике који је јуче одржан у Преторији.

Лидери су разговарали о последицама сукоба по Москву и Кијев, као и о очигледним опасностима које он представља за Европу и глобалну заједницу, наводи се у саопштењу јужноафричког председништва.

"Лидери су се сагласили да ће разговарати са Владимиром Путином и са Владимиром Зеленским о елементима за прекид ватре и трајном миру у региону", додаје се у саопштењу и истиче да су министри спољних послова поменутих земаља добили задатак да доврше елементе мировне стратегије.

Министар спољних послова Јужноафричке Републике Наледи Пандор саопштио је да су главне тачке програма посете афричких лидера Украјини у основи спремне, док је план посете Русији у завршној фази, преносе "РИА Новости".

"Већ имамо главне карактеристике програма у вези са украјинским делом посете, завршавамо руски део", рекао је Пандор.

Рамафоса је прошлог месеца најавио да ће афрички лидери отпутовати у Русију и Украјину како би представили мировни план који би могао да допринесе решавању сукоба, али није прецизирао датум. Како је тада објаснио, о овој иницијативи обавештени су генерални секретар Уједињених нација и канцеларија Афричке уније.

Путин и Зеленски су пристали да буду домаћини афричкој мировној мисији у својим главним градовима, рекао је Рамафоса.

"Африка је забринута јер криза у Украјини директно утиче на афричке земље, изазива раст цена хране и горива. Група лидера афричких земаља верује да Африка треба да предложи мировну иницијативу која ће помоћи у решавању тренутне кризе у Украјини, и да је спроведе у дело", казао је том приликом јужноафрички председник.

image