Свет

Забрана, каква забрана? Амерички "Мајкрон" улаже 600 милиона долара у фабрику у Кини

Амерички произвођач чипова "непоколебљиво посвећен" Кини
Забрана, каква забрана? Амерички "Мајкрон" улаже 600 милиона долара у фабрику у КиниGetty © Justin Sullivan / Staff

Компанија "Мајкрон" планира да уложи више од 600 милиона долара у своју фабрику у кинеском граду Сиан, у демонстрацији своје посвећености Кини само неколико недеља након што је америчком произвођачу меморијских чипова забрањено да снабдева оператере критичне инфраструктуре у земљи.

Прошлог месеца, Пекинг је забранио кључним оператерима да купују од компаније са седиштем у Ајдаху након што је истрага открила да њени производи "представљају озбиљне ризике по безбедност мреже", подсећа "Фајненшел тајмс".

Компанија, која није помињала одлуку Пекинга, навела је у саопштењу да ће уложити 603 милиона долара у наредних неколико година у надоградњу своје фабрике за паковање чипова и опреме за тестирање у Сиану.

"Ова инвестиција показује непоколебљиву посвећеност компаније Мајкрон свом пословању и тиму у Кини", рекао је извршни директор групе Санџеј Меротра.

У оквиру планиране инвестиције, "Мајкрон" ће отворити 500 нових радних места, чиме ће његов укупан број запослених у Кини бити више од 4.500.

Произвођач чипова ће такође купити опрему за паковање од подружнице тајванске "Пауертек технолоџи" са седиштем у Сиану коју користи у фабрици од 2016. "Мајкрон" такође планира да изгради нову производну линију за меморијске чипове у фабрици.

Акција Пекинга против "Мајкрона" прва је значајна казнена акција против америчке компаније за производњу полупроводника као одговор на пооштравање ограничења Вашингтона на извоз чипова у Кину.

image