Свет

Токио стао на страну Америке у рату око чипова, желе да ослабе позицију Кине

Утицајни јапански политичар Акира Амари рекао је да његова земља мора да се придружи САД у наметању ограничења на извоз најновијих материјала и машина за чипове у Кину
Токио стао на страну Америке у рату око чипова, желе да ослабе позицију Кинеwww.globallookpress.com © Hitoshi Yamada

Утицајни јапански политичар Акира Амари подржао је кампању Вашингтона да обузда амбиције Кине у вези са производњом чипова, наводећи да је ова земља међу онима који желе глобалну хегемонију и зато мора бити обуздана, објавио је "Блумберг".

Амари, који припада владајућој странци и који је главни архитекта напора Токија да подигне јапанску индустрију полупроводника, рекао је да његова земља мора да се придружи САД у наметању ограничења на извоз најновијих материјала и машина за чипове у Кину. Али такве санкције треба пажљиво спровести како би се избегло потпуно раздвајање које би могло да угрози глобалну економску стабилност, рекао је Амари за "Блумберг њуз".

Амари, бивши шеф јапанског министарства економије, трговине и индустрије, које је одговорно за јапанске мере контроле извоза, такође је тврдио да је један од начина да се супротстави Кини био да се помогне Јапану да поврати способност да дизајнира и производи полупроводнике – понављајући мишљење која сада стиже из Брисела и Сеула у Вашингтон.

Он се залаже за улагање 78 милијарди долара у владине и корпоративне инвестиције како би се то остварило.

"Земље као што су Кина, Русија и Северна Кореја се боре за глобалну хегемонију и ми никада не би требало да им помогнемо да то постигну", рекао је Амари у интервјуу за "Блумберг њуз". "Морамо се придружити САД у заустављању извоза најсавременијих чипова који се могу преусмерити за војну употребу и представљају озбиљне безбедносне проблеме."

Ставови 73-годишњег посланика одражавају растућу забринутост Јапана због војне способности Кине, што је навело премијера Фумија Кишиду да тражи повећање буџета за безбедност земље. Напредни полупроводници — који напајају вештачку интелигенцију и суперкомпјутере — постали су фокус стручњака за безбедност због могуће употребе у војне сврхе, напомиње "Блумберг".

Јапан и Холандија су кључни снабдевачи опреме и материјала за производњу чипова, што чини сарадњу две земље важном да би ограничења за чипове у САД била ефикасна. Два америчка савезника спремна су да се придруже Вашингтону у том покушају, већ крајем овог месеца, пренео је "Блумберг њуз".

Међутим, потребна је дискусија о томе који чипови представљају претњу, јер изгледа да не постоји консензус између САД и Холандије, рекао је Амари. "Западне нације треба да саопште који чипови представљају претњу ако се извезу и да се договоре о томе где да повуку границу између онога што је најсавременије или осетљиво и осталог."

Потпуни разлаз са Кином, једним од највећих светских тржишта, био би нереалан, рекао је Амари. "Никаква ограничења не би требало да ометају способност предузећа да извозе неосетљиве полупроводничке компоненте или другу робу, као што је роба", рекао је он.

Амари стоји иза напора да се издвоји више новца за изградњу фабрика чипова у трећој по величини економији на свету. Подстицаји, иако далеко мањи од садашњих у САД, помогли су да земља склона потресима постане кандидат у трци за изградњу домаћег капацитета за чипове.

Тајванска компанија гради фабрику са Сонијем у Кумамоту, у западном Јапану, и разматра изградњу још једне фабрике. Амерички гигант меморијских чипова "Микрон технологија" такође појачава капацитете.

Влада и компаније морају да уложе најмање 10 трилиона јена у наредној деценији да би Јапан повратио своје лидерство у индустрији полупроводника, рекао је Амари.

image