Свет

Европу брине несташица хероина: "Надоместиће га нешто много горе"

Готово сав хероин који се конзумира у Европи долази из Авганистана, где су талибани увели забрану узгоја опијумског мака која ће ступити на снагу у наредним недељама
Европу брине несташица хероина: "Надоместиће га нешто много горе"Getty © Joe Raedle

Европско тржиште хероина ускоро би могло да се суочи са проблемом у снабдевању, а стручњаци страхују да би недостатак могло да надомести нешто много горе, пише бриселски "Политико".

Готово сав хероин који се конзумира у Европи долази из Авганистана, у коме су талибани увели забрану узгоја опијумског мака која ће ступити на снагу у наредним недељама.

Извесна несташица мака би криминалцима могла да учини производњу синтетичких опиоида попут фентанила много исплативијом, оцењује "Политико".

Продавање фентанила очајним хероинским зависницима, како упозорава бриселски портал, представља озбиљан ризик за јавно здравље у ЕУ, будући да су синтетички наркотици често много јачи од природног хероина, у случају фентанила, чак 50 пута јачи. 

Предозирање фентанилом је, дакле, много извесније, наводи се у тексту и подсећа да фентанил у САД сваке године однесе десетине хиљада живота.

Талибани су забранили узгој мака у априлу 2022. године, након што су 2021. преузели контролу над Авганистаном од владе коју подржава САД.

Последице ове мере видеће се на европском тржишту хероина наредне године.

"Ако забрана коју су увели талибани доведе до драматичног смањења хероина произведеног од мака, то би створило простор за више синтетичких опијата", рекао је Пол Грифитс, научни директор Европског центра за праћење дрога и зависности од дрога.

"Чудно је ово рећи, али велика доступност хероина, ако имамо на уму синтетичке дроге, вероватно представља заштитни фактор", навео је Грифтис.

Талибани су забранили узгој мака 2000. године, чиме је производња опијата смањена за 95 одсто, а то је изазвало несташицу хероина у Европи. 

Недуго затим, фентанил се први пут појавио на европском континенту.

"Од раних 2000-их па надаље, имали смо проблем са фентанилом на Балтику, посебно у Естонији, где је био узрок прилично великог броја смртних случајева повезаних са дрогом, и тамо је био прилично дугорочан нерешив проблем", додао је Грифитс. 

Лекција из Америке

Како бисте добили идеју о томе колико су опасни синтетички опијати, само погледајте Америку, наводи "Политико".

У САД је 2020. године више од 58.000 људи умрло од предозирања фентанилом, у поређењу са 97 особа у ЕУ. До 2022. године број смртних случајева од синтетичких опијата у САД (које је углавном узроковао фентанил), порастао је на 68.000. 

Америчка епидемија предозирања фентанилом произилази из великог броја преписаних аналгетика 1990-их. Због тога што је велики број људи развио зависност од лекова против болова, многи су се предозирали, што је на крају довело до недозвољене употребе хероина, пише "Политико".

Тада је фентанил продро на тржиште наркотика у САД, наводи Центар за контролу и превенцију болести. Фентанил се у тој држави може наћи у комбинацији са многим недозвољеним супстанцама, од лажне копије Занакса, лека за анксиозност, до рекреативних дрога, кокаина, па чак и канабиса.

У Америци најбрже расте број тинејџера који умиру од предозирања фентанилом. 

"У Европи, у многим земљама, стопе преписивања аналгетика нису нужно ниже него у САД, али оне не подстичу употребу нелегалних опијата", рекао је Арнт Шелекенс, професор на Медицинском факултету Универзитета Радбоуд у Холандији. 

У писму објављеном у медицинском часопису "Лансет" у октобру, Шелекенс и колеге су указали на чињеницу да је широко доступна здравствена заштита у Европи заштитни фактор.

Пацијенти у Европи имају приступ приступачним интервенцијама и не морају да се ослањају на аналгетике и опијате. 

"Систем здравствене заштите је важан за превенцију и лечење људи који постану зависни. Кључно је да се спречи криза са фентанилом, попут ове којој сведочимо у Сједињеним Државама", рекла је Нора Волков, директорка Националног института за злоупотребу дрога са седиштем у САД. 

Она, ипак, верује да би Европа могла да буде следећа дестинација за трговину фентанилом, пошто тржиште у Северној Америци постаје засићено. 

"Не постоји ништа што показује да је Европа имуна на пролазак тих лекова кроз њене границе", рекла је она за "Политико".

image
VV inauguration
banner