Свет

Ројтерс: Експлозије потресле Кијев при посети афричких лидера; Афрички лидери: Ширите дезинформације

"Очигледно се овде намерно шире дезинформације", рекао је портпарол јужноафричког председника Сирила Рамафосе, Винсент Магвења, о извештају Ројтерса
Ројтерс: Експлозије потресле Кијев при посети афричких лидера; Афрички лидери: Ширите дезинформације© Aleksandr Gusev/Keystone Press Agency

Украјински званичници устврдили су да су руске ракете гађале Кијев након што је афричка мировна делегација стигла у главни град Украјине, што је портпарол јужноафричког председника Винсент Магвења демантовао.

Ројтерс преноси да су се барем две експлозије "потресле Кијев", а које је његов градоначелник Виталиј Кличко приписао украјинским ПВО системима.

Ваздухопловство Украјине саопштило је да је оборило шест пројектила "кинжал", шест других крстарећих пројектила и две беспилотне летелице. Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба је на Твитеру написао да су "руски пројектили порука Африци: Русија жели још рата, а не мир."

То је демантовао портпарол јужноафричког председника Винсент Магвења, који је за јужноафрички сајт "Њуз 24" рекао да су извештаји "дезинформација" и да "нису истинити."

"Очигледно се овде намерно шире дезинформације. Људи нормално иду около за својим послом. Никада нисмо очекивали да ова мисија буде лака, али неке од препрека су дубоко узнемирујуће, као оно што сте сви ви искусили, а друге нас јако забављају, попут ове такозване експлозије", изјавио је Магвења.

"Њуз 24" напомиње да у Кијеву није било афричких новинара, али да Ројтерс упркос томе наставља да извештава о афричкој мисији.

Новинар: Јужноафричко обезбеђење и новинари малтретирани у Пољској

Јужноафрички новинар Гован Витлс је рекао за РТ интернешенел да је тим од око 100 чланова обезбеђења председника Рамафосе и 20 новинара задржан на аеродрому у Варшави, док је председник са делегацијом отпутовао у Кијев.

Према речима новинара, пољске власти су захтевале да обезбеђење јужноафричког председника преда своје оружје, тврдећи да немају исправне дозволе како би га унели у земљу. Једног члана Службе за заштиту председника (ППС) пољска полиција је чак претресла упркос томе што поседује дипломатски пасош, тврди Витлс.

"То се никада раније није догодило за све године путовања ППС-а. Ово је сада дипломатска свађа", истакао је новинар и додао да јужноафричка делегација није очекивала тако "непријатељски дочек" када је стигла на аеродром Шопен у Варшави.

Рамафосин шеф безбедности, генерал-мајор Воли Роуд, навео је расизам и саботажу као разлоге због којих је делегација спречена да искрца авион.

Пољска гранична служба је у међувремену инсистирала да није спречила Рамафосину делегацију да се искрца из авиона и да су добровољно изабрали да остану у авиону. Пољско министарство спољних послова је од тада такође објаснило да је јужноафрички лет одложен због "опасних материјала" и "непријављених појединаца" у авиону.

Магвења: Да, оспоравам извештај Ројтерса

Упитан да ли директно оспорава извештај Ројтерса, Магвења је рекао: "Из сопственог искуства и искуства мојих сапутника, да, оспоравам то."

Ројтерс је такође известио да су његови новинари видели афричке лидере како улазе у један кијевски хотел да би "искористили склониште од ваздушних напада" након што су се огласиле сирене.

"Сви смо били збуњени када смо враћени у хотел док људи око нас нормално иду својим послом. То је веома чудно и на неки начин је намерна дезинформација", истакао је Магвења за "Њуз 24".

Портпарол јужноафричког председника демантовао је извештаје о наводном нападу у више наврата и на твитеру.

"Нисмо чули никакве експлозије. Уместо тога, видели смо људе како лежерно воде свој дан. Све изгледа нормално на основу нашег досадашњег искуства", написао је Магвења у једном одговору, поновивши у другом да афричка делегација "није чула сирене ни експлозије", као и да мисија наставља по плану.

Афрички лидери би требало да се састану са руским председником Владимиром Путином у Санкт Петербургу у суботу.

Ројтерс наводи да је имао увид у нацрт документа афричке делегације, која, поред Сирила Рамафосе, садржи и лидере Комора, Сенегала, Замбије и Египта.

Британска агенција наводи да документ поставља промовисање мира и подстицање обе стране да сукоб реше дипломатским путем као циљ афричких лидера.

Кораци у постизању тог циља могли би бити руских трупа, уклањање руског тактичког нуклеарног оружја из Белорусије, суспензију налога Међународног кривичног суда за хапшење руског председника Владимира Путина и укидање санкција које је Запад увео Русији, наводи се у документу.

Он такође предвиђа да би затим могао уследити споразум о прекиду ватре, који би требало да буде пропраћен преговорима између Русије и Запада.

image