Свет

Било једном у Кијеву: Бајден и Зеленски "неустрашиви" пред лажном узбуном за опасност

Током (не)најављене посете америчког председника Кијеву, огласиле су се сирене за ваздушну опасност, што двојицу председника није спречило да "храбро" прошетају платоом испред Цркве Светог Михајла
Било једном у Кијеву: Бајден и Зеленски "неустрашиви" пред лажном узбуном за опасност© TANJUG/AP Photo/ Evan Vucci

Сирене за ваздушни напад огласиле су се у Кијеву током ненајављене посете америчког председника Џозефа Бајдена, али није било извештаја о руским ударима, пренео је Ројтерс.

"Бајден, са пилотским наочарима, и председник Владимир Зеленски, у зеленој војној униформи, прошетали су раме уз раме до цркве са златном куполом, у ведро зимско јутро које је нарушавао звук сирена за ваздушни напад", сликовито је дочарано у Ројтерсовом извештају.

Да није златних купола на Цркви Светог Михајла, рекло би се да је у питању Холивуд: ту су и наоружано обезбеђење, и униформе, и наочаре у стилу филма "Топ ган", и светски лидери који "неустрашиво корачају" упркос упозорењу на опасност - Зеленски на крилима указане му части (и обећане помоћи), а Бајден осокољен резултатима недавног систематског прегледа.

Сирена није изазвала панику, наводи АФП, за случај да је неки читалац посумњао у "храбро срце" украјинског и америчког председника. 

У лоше режираном филму, фале још само Руси, на које су сирене "упозоравале". Очигледно да Кијев, ипак, није Холивуд. 

Руку на срце, украјински "сценарио" је нешто раније покварила америчка новинска агенција Асошијетед прес, која је известила да су посети председника САД Џозефа Бајдена Кијеву ипак "претходили и тајна најава и својеврсно одобрење, и то, ни мање ни више него - Москве". 

Ово је прва Бајденова посета Украјини откако је Русија покренула Специјалну војну операцију пре скоро годину дана, а амерички председник је обећао да ће "бити уз Украјину колико год буде требало". Или, како неки иронично коментаришу, "до последњег Украјинца". 

image