Свет

"Глобал тајмс": Шта значи састанак кинеског председника Сија са Билом Гејтсом

Сарадња са америчким предузетницима могла би да ублажи напетости између Кине и САД, тврде кинески стручњаци
"Глобал тајмс": Шта значи састанак кинеског председника Сија са Билом Гејтсомwww.globallookpress.com © Pang Xinglei

Састанак између кинеског председника Си Ђинпинга и суоснивача "Мајкрософта" Била Гејтса, који је одржан у тренутку када се амерички државни секретар Eнтони Блинкен припрема за дипломатску посету у Кину, показао је да се Кина није затворила врата за сарадњу са САД и да се искрено нада здравим и стабилним односима са САД, без обзира да ли су у питању државни званичници или предузетници попут Гејтса.

Како пише кинески лист "Глобај тајмс",  Гејтс се састао и са другим високим кинеским званичницима, при чему су обе стране изразиле спремност да заједнички раде на решавању глобалних изазова и да помажу земљама у развоју.

Поздрављајући 67-годишњег америчког предузетника, Си је Гејтса назвао првим "америчким пријатељем" са којим се ове године срео у Пекингу.

"Основа кинеско-америчких односа је у људима. Желимо пријатељство са америчким народом", рекао је председник Си, додајући да народи треба да се боље упознају и да више путују, поготову у тренутку када свет излази из пандемије ковида.

Си је похвалио Гејтса и "Гејтс фондацију" због рада на смањењу сиромаштва, промовисању здравља и развоја, обећавајући да ће Кина наставити да јача сарадњу са овом фондацијом у свим релевантним областима и да ће, у оквиру својих могућности, пружити подршку другим земљама у развоју.

Истичући да је Кина посвећена подмлађивању кинеске нације и сопственом путу ка модернизацији, Си је рекао да Кина никад неће захтевати хегемонију, већ да ће, у сарадњи са другим земљама, радити на постизању заједничког развоја и изградњи заједнице са заједничком будућношћу за читаво човечанство.

Амерички пословни кругови су решени да инвестирају у Кину

Гејтс, који је у среду допутовао у Пекинг, рекао је да је Кина остварила огромна достигнућа у смањењу сиромаштва и суочавању са корона вирусом, што представља узор за читав свет.

Последњих година сарадња "Гејтс фондације" и Народне Републике Кине остварила је изузетан напредак, а убрзање иновација и развоја у Кини добро је не само за Кину, већ и за све земље у развоју, рекао је Гејтс.

"Гејтс фондација" посвећена је јачању сарадње са Кином у области иновација, глобалном смањењу сиромаштва и јавном здрављу, рекао је Гејтс.

Кинески министар финансија Лиу Кун састао се са Гејтсом у четвртак. Они су разменили мишљења о питањима као што су решавање заједничких глобалних изазова, финансирање развоја и улоге мултилатералних развојних банака, саопштило је кинеско Министарство у петак.

Неки експерти су састанак Сија и Гејтса доживели као "прекид који загрева срце" у односима Кине и САД, и који показује да су амерички пословни кругови решени да инвестирају у Кину, упркос политичким тензијама, додајући да Кина раширених руку поздравља такву интеракцију.

"Председник Си поздравља иностране компаније, укључујући и америчке. Кина придаје велики значај водећим иновативним предузећима", рекао је за "Глобал тајмс" Цонг Ји, декан Школе марксизма на Универзитету за финансије и економију Тијанђин у петак.

Посете руководиоца америчких компанија Кини показују жељу ових корпорација да се развијају у Кини, јер огромно кинеско тржиште не може да замени ниједна друга економија у свету, рекао је Цонг. "Немогуће је и неекономично раздвојити се од Кине", упозорио је Цонг.

Осим Гејтса, Кину су последњих месеци посетили и други амерички пословни руководиоци, укључујући и Тима Кука из "Епла" и Илона Маска из "Тесле".

Лу Сијанг, научни сарадник Кинеске академије друштвених наука, рекао је за "Глобал тајмс" да је изнимна реткост да се председник Си састаје са предузетницима.

Према овом аналитичару, Гејтс је другачији, пре свега зато што се успех "Мајкрософта" поклапа са отварањем Кине према свету. Гејтсова посета најављује "здраву сарадњу Кине и САД", а његова каријера филантропа повезана је са напорима Кине да најпре реши домаће изазове, а да затим допринесе глобалном развоју.

Америчко-кинески односи су досегли дно

Са билатералним односима Кине и САД, који су пали на најнижи ниво, овај састанак шаље јасну поруку да су стабилни и здрави односи две земље у интересу и Кине и САД, као и читавог света.

Пословна интеракција и културна размена могу да ублаже напетости између кинеске и америчке владе, рекао је Хе Веивен, виши сарадник у Центру за глобализацију за "Глобал тајмс", позивајући се на "пинг-понг дипломатију" из 70-тих година прошлог века.

Веивен је додао да "амерички народ, за разлику од Вашингтона, не тражи глобалну хегемонију. САД чине људи, а не само политичари. Народи Кине и САД могу и морају да сарађују када то захтевају интереси обе земље", рекао је он.

Кина никада није затворила врата сарадњи са САД, а примањем личности попут Гејтса и високих званичника, као што је Блинкен, она жели да пренесе чврсту, јасну и доследну поруку да две земље треба да унапреде своје односе, оцењују кинески стручњаци.

Међутим, антикинески јастребови у Вашингтону погрешно процењују да је Кина "главни ривал САД" и "најважнији геополитички изазов".

Надамо се да ће САД са Кином моћи да унапређују сарадњу, како би преокренуле силазну спиралу и стабилизовале билатералне односе, рекао је портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин.

Две државе треба да правилно сагледају међусобну унутрашњу и спољну политику, као и стратешке намере, да се међусобно поштују, да наставе мирну коегзистенцију и да теже сарадњи у којој сви добијају, додао је Ванг.

Кина и САД имају "ниска очекивања" од Блинкенове посете, приметио је Лу Сијанг, напомињући да је Блинкеново путовање шанса да се избегне "најгори сценарио". Очекивања америчких званичника од Блинкенове посете су "уздржана", што помаже да се побољша атмосфера између две земље, каже Лу.

САД су препознале опасност од сукоба и још увек постоји мали простор да САД и Кина преокену своје односе који су тренутно досегли дно, рекао је Лу.

image
VV inauguration
banner