Свет

Састанак лидера земаља централне Азије са Си Ђинпингом, јачају "трајно пријатељство"

У кинеском Министарству спољних послова најавили су да ће председник Си сутра одржати "значајан" говор, а биће потписан и "значајан" заједнички документ
Састанак лидера земаља централне Азије са Си Ђинпингом, јачају "трајно пријатељство"www.globallookpress.com © Liu Bin

Шефови држава централне Азије састали су се са Си Ђинпингом у граду Сијану, у централној Кини, како би ојачали своје "трајно пријатељство".

Очекује се да ће овај састанак представљати припрему за будући самит на ком се очекује стварање регионалног савеза са Пекингом, преноси Ројтерс.

Билатерални састанци у четвртак су увод за заједнички састанак шесторице лидера у петак, што ће бити прво такво окупљање шесторице председника.

У кинеском Министарству спољних послова најавили су да ће председник Си сутра одржати "значајан" говор, а биће потписан и "значајан" заједнички документ.

Избор града Сијана за место састанка има и симболичну тежину, пошто је реч о насељу на некадашњем Путу свиле који је спајао Кину и централну Азију.

Први централноазијски лидер који је стигао у Кину био је председник Казахстана Касим Жомарт Токајев, чија је држава највећи кинески трговински партнер у региону. 

"Ми имамо заједнички циљ - јачање билатералних односа", рекао је он, преноси Ројтерс.

"Уједињени смо и у жељи да ојачамо регионалну и међународну безбедност и сарадњу", додао је председник Казахстана.

Две стране су се договориле да преузму мере како би обезбедиле стабилан рад казашког дела кинеско-централноазијског гасовода, као и да продубе сарадњу у експлоатацији и извозу уранијума.

Си се састао и са председником Киргистана Садиром Џапаровом, који је свом кинеском колеги пренео да је заинтересован за продубљене сарадње у области трговине, економије и инвестиција.

"Не постоје политичка неслагања и нерешена питања између наших земаља" рекао је он.

Трговина између Кине и земаља централне Азије је током прошле године достигла је вредност од 70 милијарди долара, од чега трговина са само Казахстаном износи око 31 милијарду.

Следи Киргистан са око 15.5 милијарди, Туркменистан са 11,2, Узбекистан са 9,8 и Таџикистан са две милијарде долара, преноси Ројтерс.

image