Свет

Си Ђинпинг се састао са Билом Гејтсом, назвао га "старим пријатељем"

Бил Гејтс се последњи пут састао са кинеским лидером 2015. године
Си Ђинпинг се састао са Билом Гејтсом, назвао га "старим пријатељем"Getty © WPA Pool / Pool

Суоснивач "Мајкрософта" Бил Гејтс састао се данас са кинеским лидером Си Ђинпингом.

Си је назвао Била Гејтса "старим пријатељем" и рекао да се нада да ће они сарађивати на начин који би био од користи и Кини и Сједињеним Државама.

Ово је први Сијев састанак са страним предузетником после неколико година.

На састанку у Пекингу, Си је рекао да је веома срећан што види Гејтса после три године и да је Гејтс био први амерички пријатељ са којим се срео ове године, преноси Ројтерс.

"Често кажем да темељ односа САД и Кине лежи у њеном народу. Полажем своје наде у амерички народ", рекао је Си у видео-снимку који је објавила државна телевизија.

Гејтс, који је допутовао у Пекинг у среду, рекао је да је "почаствован" што је имао прилику да се сретне са кинеским лидером.

"Увек смо имали сјајне разговоре и имаћемо много важних тема о којима ћемо разговарати данас...", додао је.

У посту на свом личном блогу, Гејтс је рекао да су он и Си разговарали о глобалним здравственим и развојним изазовима као што су здравствена неједнакост и климатске промене.

Си је престао да путује у иностранство након што је Кина затворила своје границе током пандемије коронавируса, а његови међународни састанци од поновног отварања углавном су били са другим државним лидерима.

Бројни извршни директори посетили су Кину откако је поново отворена почетком ове године, али већина се састала са министрима у влади.

Последњи пријављени састанак Сија и Гејтса био је 2015. године.

image
VV inauguration
banner