Свет

"Волстрит џорнал": Супериорна руска ваздушна моћ блокирала офанзиву Украјине

Украјинска офанзива, упркос помоћи Запада, не иде по плану, признаје амерички медиј
"Волстрит џорнал": Супериорна руска ваздушна моћ блокирала офанзиву Украјине© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Амбициозни покушај Украјине да "поврати" делове наводно "окупиране" територије наишао је на препреку у виду густих минских поља и добро припремљене руске одбране. Након што су украјински први напади дали мешовите резултате, њене снаге су сада паузирале са напредовањем док команданти анализирају начине да пробију руске линије без катастрофалних губитака, пише "Волстрит џорнал".

Русија је искористила своју супериорну ваздушну моћ и ограничену противваздушну одбрану Кијева да удари на украјинске оклопне колоне и заустави нападе, уништавајући софистицирано западно наоружање које Украјина користи, наводи лист.

Министарство одбране Уједињеног Краљевства саопштило је да је протеклог викенда Русија појачала своје хеликоптерске снаге, чиме је додатно ојачала потенцијал ваздушних снага на југу Украјине.

"У сталном надметању између мера авијације и противмера, вероватно је да је Русија стекла привремену предност у јужној Украјини", наводи се у објави британског министарства на Твитеру.

Украјинци ипак покушавају да задрже оптимистичан тон и тврде да "преузимају иницијативу".

"Русија је у дефанзиви", рекао је заменик украјинског министра одбране Владимир Хаврилов само да би одмах потом хитно затражио артиљерију дугог домета способну да погоди руске циљеве далеко иза линије фронта.

У околини Бахмута, украјински званичници ипак признају да Русија има предност у погледу авијације и артиљерије.

У међувремену, Русија наставља са нападима дроновима и ракетама на украјинске циљеве како би исцрпила њихове залихе скупе противваздушне муниције и задржала их подаље од источне линије фронта.

image