Свет

Ваздушна надмоћ "за сиромашне": Зашто Ф-16 неће променити ништа на ратишту?

Украјинске наде да ће им Ф-16 омогућити да постигну надмоћ у ваздуху, обарају крстареће ракете и најновије непријатељске авионе, уништавају трупе и артиљерију на бојном пољу, па чак и потапају Црноморску флоту, све су прилике - остаће само на нивоу маштарије
Ваздушна надмоћ "за сиромашне": Зашто Ф-16 неће променити ништа на ратишту?© Tanjug/John Locher/Las Vegas Review-Journal via AP

Борбени авиони Ф-16 које Кијев покушава да извуче од савезника, према писању "Блумберга", користили би се или за одбрану, или за веома ризичне операције, али значај који им се придаје, по свему судећи је прецењен.

Тако ће украјинске наде, да ће им Ф-16 омогућити да постигну надмоћ у ваздуху, обарају крстареће ракете и најновије непријатељске авионе, уништавају трупе и артиљерију на бојном пољу, па чак и потапају Црноморску флоту, све су прилике- остати само на нивоу маштарије.

Јер, највише што би украјинске снаге могле да добију, јесте "повећана способност које тренутно нема", оцењује амерички секретар ваздухопловних снага Френк Кендал.

Ови авиони, како "Блумберг" наглашава, свакако ће бити значајан напредак у односу на оне из совјетске ере које су Украјинци до сада користили, али ће и даље имати инфериорнији радар и ракете мањег домета од најсавременијих руских авиона и противваздушне одбране.

"Биће као да су притиснули дугме за лако управљање, или као да су прешли са 'ладе' на 'хонду акорд'", сликовито објашњава авијатичарka Брин Танехил која је дизајнираla симулатор за Ф-16. Додаје, међутим, да се закони физике "не могу превазићи".

Тако би, на пример, и да полете ка руским линијама и нападну артиљерију противника, њихову противваздушну одбрану или авионе, украјински пилоти овог ловца, и пре него што запуцају, добили упозорење да их је непријатељски радар већ "уловио".

"Све што тада можете да урадите је да зароните ка земљи и надате се да ћете моћи да се поставите тако да неко брдо буде између вас и непријатељског система за навођење пројектила. У супротном, немате велике шансе за опстанак", упозорава бивши пилот Ф-16 Џон Венејбл, који је сада виши научни сарадник за одбрамбену политику у фондацији "Херитиџ".

Ово ће, међутим, бити проблем у равницама јужне Украјине, где би, како многи предвиђају вероватно требало да буде фокус украјинске контраофанзиве.

На брдовитијем терену на истоку, пилоти су могли да "грле земљу" до последњег тренутка, а затим да "искачу", баш као што сада покушавају у својим старијим "миговима" и "сухојима", навео је Венејбл.

Ден "Ту Догс" Хемптон који за собом има 151 борбену мисију током Заливских ратова, и на Косову и Метохији, такође истиче да су неке од украјинских идеја, на пример ове о обарању руских крстарећих ракета - "заиста непрактичне", будући да је прекратко време од тренутка када радар открије пројектил и момента кад он погоди циљ. Да би Ф-16 ово постигли, морали би да све време круже и у ваздуху чекају своју мету.

Хемтон је, међутим, оптимистичнији кад прогнозира како би се амерички авиони суочили са руском противваздушном одбраном. Каже, С-400 су развијени да победе авионе попут Ф-16, али "нису магични".

Има и оних који тврде да, ако Ф-16 буду подржани копненим и интегрисаним системом радара, слојевитом противваздушном одбраном и побољшаним могућностима електронског ратовања - могли да постигну оно што бивши британски ваздушни маршал Едвард Стрингер назива "ваздушном надмоћи за сиромашне", која би помогла да се смањи претња од тешких клизних бомби које су Руси прилагодили за гађање украјинских положаја на линији фронта.

"Такође би могли да лансирају америчке АГМ-158 ЈАССМ стелт крстареће ракете и њихове противбродске рођаке ЛРАСМ. Испоручено у довољним количинама, то оружје би значајно проширило капацитет Украјине да погађа циљеве дубоко иза руских линија, на окупираном Криму и на мору", описује "Блумберг" какве би све бенефите донели Ф-16.

Венејбл, међутим, каже да иако је то изводљиво, скупо је и отвара питање да ли би стотине милиона долара за набавку тако опремљених америчких ловаца могли да буду потрошени ефикасније - на пример на украјинску копнену противваздушну одбрану или друге системе наоружања. 

ЈАССМ коштају више од милион долара по ракети, у зависности од модела, и може бити потребно више од једног да би се уништио циљ. Наоружавање за једну мисију са четири авиона коштало би најмање осам милиона долара. 

Уз то, Ф-16 би требало да имају и најновије оружје ваздух-ваздух АМРААМ, како би добили шансу да надмаше ракете домета 200 километара које су руски супериорни авиони СУ-35 користили против украјинских ваздушних снага. А, они су коштали 1,8 милиона долара по комаду у Пентагоновом извештају о буџету за 2023.

Плус и сами авиони имају своје трошкове. Недавна продаја нових Ф-16 Бугарској – укључујући муницију и обуку – коштала је по 209 милиона долара. Старији Ф-16 продати Италији 2015. коштали су 23,8 милиона долара.

Војне аналитичаре брине и то што релативно лагани стајни трап Ф-16 и незаштићени простор за усисавање ваздуха постављен испод трупа значе да писте  на које ови ловци слећу морају бити глатке и чисте. И то је јединствен проблем- мука од које не болују ни "мигови" ни други авиони попут шведског "грипена".

image