Русија

Су-25 је "летећи тенк" руских снага

Иако је по димензијама мањи од авиона А-10 из САД, који су амерички војници назвали "летећи тенк", руски Су-25 има сличне карактеристике
Су-25 је "летећи тенк" руских снагаwww.globallookpress.com © Alexander Zemlianichenko Jr

Војни авион Су-25 ("грач") је "летећи тенк" руских снага и може да се упореди са јуришним авионом А-10 из Сједињених Америчких Држава, пише амерички портал "19фортифајв".

"Су-25 из совјетске ере је авион који је тестиран у борбама, са дугом историјом подршке копненим снагама у војним сукобима", оцењује колумниста Крис Озборн, преноси "Спутњик".

Како се наводи, двомоторни авион, једносед Су-25, који је први пут полетео 1975. године, предвиђен је за пружање ваздушне подршке пешадији, а коришћен је у сукобима у Авганистану, Чеченији и у Украјини.

Иако је по димензијама мањи од авиона А-10 из САД, који су амерички војници назвали "летећи тенк", руски Су-25 има сличне карактеристике као и амерички пандан – обе летелице имају скоро исти домет и добро су наоружани, објашњава се у чланку.

Колумниста додаје да Ваздушно-космичке снаге Русије имају око 250 авиона Су-25, а новије верзије летелице су модернизоване помоћу напредних технологија. Истиче се да су авиони Су-25 тренутно ангажовани током Специјалне војне операције у Украјини.

image