Свет

"Орвеловска ноћна мора": УН са Сорошевим штићеницима против "дезинформација и говора мржње"

Нови аутоматизовани програм Уједињених нација за проверу чињеница је тестиран на изборима у Замбији 2021. године, а сада се користи уочи избора у Сијера Леонеу
"Орвеловска ноћна мора": УН са Сорошевим штићеницима против "дезинформација и говора мржње"Getty © Photo by Chris McGrath

Уједињене нације су представиле "аутоматизовани програм за проверу истинитости чињеница у служби сузбијања дезинформација и говора мржње на интернету", пројекат који је спроведен у сарадњи са великим ИТ компанијама и организацијама које финансира милијардер Џорџ Сорош.

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) покренуо је платформу "ИВерифај" као одговор на оно што називају "глобалним изазовом загађења информација на мрежи".

Тај "алат за аутоматизовану проверу чињеница" развијан је са Међународним рачунарским центром Уједињених нација, организацијом за проверу чињеница "Мидан" коју финансирају "Фејсбук" и "Гугл", "КраудТенглом" у власништву "Мете", и Међународном мрежом за проверу чињеница коју финансира Сорош. 

Како преноси "Брајтбарт", УН је саопштио да ће обезбедити систем "националним актерима", којима ће програм обезбедити помоћ у идентификацији, праћењу и реакцији на спорне информације.

Колики непосредан утицај на свет може да има нови алат УН-а показује то што се он већ сад користи у Сијера Леонеу уочи општих избора 24. јуна.

УН су саопштиле да Удружење новинара Сијера Леонеа и Независна радио мрежа користити алат "како би ојачали националне капацитете да проактивно идентификују и реагују на дезинформације и говор мржње".

Помоћу вештачке интелигенције, аутоматизовани систем ће означити "потенцијално лажан или штетан садржај" који ће након тога прегледати тим за проверавање чињеница који ће делимично финансирати владе Канаде, Ирске, Исланда и држава ЕУ.

Систем "ИВерифај" који је тестиран у Замбији 2021. године, требало би, уз подршку ирске и шведске амбасаде, да буде коришћен уочи октобарских избора у Либерији. Програм подржава и непрофитна организација "Интерњуз" коју у великој мери финансирају америчка влада и "Фондација за отворено друштво" Џорџа Сороша.

Многи су већ критиковали нови програм УН, а канадски професор и психолог Џордан Питерсон назвао је овај аутоматизовани систем "орвеловском ноћном мором". 

image