Свет

Ко је Сорош јуниор: Парти манијак који би желео још већи утицај на политику

Најмлађи од петоро деце Џорџа Сороша, син Алекс, преузеће кормило Фондације за отворено друштво
Ко је Сорош јуниор: Парти манијак који би желео још већи утицај на политикуGetty © Dave Kotinsky/Getty Images for Ford Foundation

Милијардер Џорџ Сорош предао је кормило своје империје сину Александру, контроверзном тридесетседмогодишњаку чији је план да оствари још већи утицај на америчку политику.

Дуг је био његов пут до данашње позиције. А, судећи по начину на који га "Шпигл" представља - и тежак.

Јер није било лако расти под стакленим звоном и досађивати се у вили са 14 соба на огромном имању у северном делу Њујорка док је тата стварао богатство.

"Кад вас хране супом од кромпира, чезнете да једете 'биг мек' као и сви други", цепао је срца својим исповешћу мали Сорош који је радије хтео да буде просечан, сиромашан Американац, попут дечака из улице са којима је волео да игра фудбал.

"Шпигл" открива и да је овај намучени богаташ све време патио мислећи да га отац који пуно путује - не воли.

На крају се младић, живи доказ изреке да "и богати плачу", ипак изборио са свим својим проблемима, пронашао се као "филантроп" и основао Фондацију Александра Сороша, за промоцију социјалне правде и људских права.
Данас је "радохоличар" који ће, како оцењује немачки лист, преузимајући "филантропско животно дело" свог оца, аутоматски постати омиљена мета десничара.

Којима, узгред буди речено, ни до сада није нарочито драг. Један од републиканаца га је још 2019. године означио као узбуњивача одговорног за покретање поступка за опозив Доналда Трампа. Доказ за то биле су фотографије Сороша јуниора са Хилари Клинтон и другим лидерима демократа.

"Инсинуација је била толико апсурдна да је републиканац убрзо и сам обрисао твит. Али груба оптужба била је већ у етру. Сорошев син је тада рекао да је тужно што један члан Конгреса шири такву 'луду лаж и теорију завере'", наводи "Шпигл".

Упркос томе што Сорош има петоро наследника, а Александар који себе назива Алекс јесте најмлађи од њих, ауторку књиге "Утицај Сороша" Емили Тамкин не изненађује што ће управо он наставити очеве "филантропске активности". Колико су оне заиста филантропске на својој кожи су осетили не само Американци, већ и државе широм света.

План о оваквој смени, како она тврди, постоји још одавно, а тата Сорош је свом мезимцу још 2017. године дао прилику да се забавља на функцији потпредседника фондације.

Млади богаташ који важи за љубитеља добре забаве, одрастајући уз свог моћног оца ишлифовао се довољно да пажљиво изабере друштво уз које ће се проводити. "Парти манијак" како га неки зову, тако је био гост државног банкета приређеног у Белој кући за француског лидера Емануела Макрона, а његов Инстаграм налог препун је "успомена" са ликовима из политичког живота попут Камале Харис, или неких страних премијера, међу којима је премијер непризнатог Косова Аљбин Курти или пак албански лидер Еди Рама.

У Белој кући је, према писању "Њујорк поста" само у протеклој години био најмање десет пута, а "Фокс њуз" га је описао као човека који међу демократама бира краља. То, ипак, како наглашава "Шпигл" - није био комплимент.

Овог доктора историје који је дипломирао на Берклију, не занимају претерано хеџ фондови који су обогатили његовог оца. Члан је Управног савета Сорошеве фондације, али нема искуства у финансијском сектору, нити показује било какву склоност да се докаже у глобалном казину капитализма.

"Волстрит џорнал" тако предвиђа да ће Алекс Сорош осигурати да фонд, који око 1,5 милијарди долара годишње даје у "филантропске сврхе", буде подаље од претерано ризичних трансакција. Сорошева ера на Волстриту је зато завршена, уверен је овај медиј.

"Страсти богатог клинца су фудбал, филозофија и политика. Тим редом", навео је један пријатељ Сороша млађег описујући наследника Фондације.

Љубав према филозофији и политици види се и по томе што и када га не питају, татин син воли да коментарише различита политичка питања. Ни као нови шеф фондације не крије да ће учинити све да помогне демократама и Доналду Трампу пресече повратни пут до Беле куће.

"Волео бих да новац више не игра улогу у политици. Али све док га друга страна користи, морамо и ми", рекао је Сорош истичући да је "политичнији" од свог оца.

За разлику од тате чија је љубав према мешању у унутрашње послове других држава већ позната, син изгледа више воли да се бави унутрашњом политиком. Занимају га право гласа, родна равноправност, право на абортус…

"Наша страна треба да буде боља тако што ће бити патриотскија и инклузивнија. Ако је неко гласао за Трампа, то  не значи да је само због тога изгубљен или расиста", саветује Алекс Сорош своје пријатеље из демократског табора.

Наследник татиних милијарди има аверзију према десничарском спектру, који, како "Шпигл" оцењује, његовог оца "демонизује као мрачну политичку снагу, између осталог и због тога што је Јевреј".

Ни то што га је Илон Макс позвао да одржи Твитер аудио конференцију о слободи говора, тако нешто неће променити, убеђен је немачки лист.

Маск је наиме, навео да ако је Александар Сорош "озбиљан по питању слободе говора, онда причамо истим језиком", написао је шеф "Тесле" на Твитеру.

Пре само неколико недеља, међутим, Маск је за Џорџа Сороша рекао да "мрзи човечанство" и повезао га са зликовцем из стрипова Магнетом.

"Шпигл" тврди да ће и Сорош млађи морати да се припреми за сличне "нападе" у будућности.

image