Свет

ФАЗ: После Косова, немачки војници вежбају за рат с Русијом

Немачка војска, која је деценијама била запостављана, сада покушава да се припреми за евентуални сукоб
ФАЗ: После Косова, немачки војници вежбају за рат с РусијомGetty © Sean Gallup / Staff

Два вода, осам тенкова са по девет војника тренира по мраку у Горњој Лужици како да што брже униште тенкове и елиминишу непријатеља изблиза. Свима је на уму Русија када чују реч "непријатељ", пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг"(ФАЗ) у репортажи о немачким "панцергренадирима".

Деценијама је оваква вежба деловала беспотребно и припадници овог пука "уништивача тенкова" своје искуство стицали су на повременим полигонима, на барикадама на Косову или Метохији или док су штитили УН конвоје у Малију. Чак и по туђим правилима и са туђом опремом.

Немачка војска је годинама била запостављана и занемаривана, до те мере да су медији пренели да меморандум високог војног званичника да војска неће моћи да се одржи у борбама високог интензитета и такође ће моћи само у ограниченој мери да испуњава своје обавезе према НАТО-у.

Бундесвер, који је некада имао 2000 "мардера", наручио је у једном тренутку 350 "модернизованих" оклопних возила "пума" и то економску верзију без противтенковског оружја, са слабом опремом за ноћно осматрање, старим радио станицама и много техничких проблема. Ниједан једини наследник "мардера" није био подобан за НАТО што, наводи ФАЗ, значи - нису били спремни за рат.

Сада се јединице ових "пума" припремају за евентуални сукоб налик оном у Украјини. Сви помно прате дешавања на истоку Европе и пажљиво припремају и спроводе маневре и обуке. Води се рачуна о свакој ситници и сваком протраћеном метку, будући да и њих недостаје.

У стварном рату, свака грешка може бити фатална, каже генерал Луц Кун који командује борбеном јединицом од око 5000 војника.

Он сматра да држава није свесна колико је ситуација озбиљна и колико су немачке војне снаге запостављене. Због тога је, каже, његов главни циљ да припреми своју бригаду за евентуалну борбу што реалнијом обуком у по ноћи и дана.

А када се полигон заврши, ради се на поправкама "пума" и припремама за поправке истих у ратним условима. Недостаје и механичара и делова, али Луцове трупе кажу да се сналазе и "позајмљују" возила из других јединица док чекају на поправку својих. Од 37 "пума" на којима је јединица у Горњој Лужици вежбала, 17 је у употреби, два су ван строја, а на 18 чекају да им стигну са поправки.

Нису оклопна возила једини проблем Бундесвера. Немачке копнене снаге не могу да испуне своје обавезе у НАТО-у, а сукоб у Украјини додатно је исцрпио већ танушне залихе војске.

image