Свет

Немачка не може да испуни обавезе према НАТО-у, признао начелник војске у процурилом меморандуму

Дивизија обећана трансатлантском војном савезу није у потпуности спремна за борбу
Немачка не може да испуни обавезе према НАТО-у, признао начелник војске у процурилом меморандумуGetty © Maja Hitij / Staff

Немачке копнене снаге не могу да испуне своје обавезе у НАТО-у, наводи се у меморандуму високог војног званичника који је процурио у немачке медије.

Дивизија коју је Немачка обећала НАТО-у није у потпуности спремна за битку, пише "Билд", позивајући се на рутинску "поруку" Алфонса Маиса, генералног инспектора војске, коју је послао генералном инспекторату оружаних снага.

Меморандум повећава притисак на министра одбране Бориса Писторијуса, који се суочава са структурним проблемима Бундесвера са којима су се суочавали и његови претходници, пише "Политико".

Берлин је обећао НАТО-у потпуно опремљену војну дивизију као одговор на сукоб у Украјини већ 2025. године, две године раније него што је планирано.

Сада се сазнало да без контрамера "војска неће моћи да се одржи у борбама високог интензитета и такође ће моћи само у ограниченој мери да испуњава своје обавезе према НАТО-у", навео је начелника војске у својој поруци.

Портпарол немачког министарства одбране рекао је за "Политико" да генерално не коментарише "интерну документацију" и "стање приправности". Међутим, обавеза за 2025. остаје непромењена, додао је портпарол. Немачка војска, копнене снаге Бундесвера, одбила је да коментарише "поверљиви документ и његов садржај".

Оперативна спремност друге дивизије, коју Бундесвер планира да обезбеди од 2027. године, такође се сматра "нереалном", наводи "Билд" јер дивизија "неће бити довољно опремљена до 2027. године".

Према извештају, Маис је написао да чак ни спајање свих средстава војске не би омогућило потпуно опремање дивизије 2025. У извештају се наводи да су континуирано недовољно финансирање и војна подршка Украјини довеле до "јасно приметног смањења оперативне спремности војске".

Првог дана Специјалне војне операције, Маис је на друштвеним мрежама рекао да су немачке копнене снаге "мање-више голе" с обзиром на нове претње.

image