Свет

Немачке снаге за брзо реаговање НАТО-а и нису тако брзе

Од снага за брзо реаговање се очекује да буду прве на удару противника у случају напада и да одреагују у року од два до седам дана
Немачке снаге за брзо реаговање НАТО-а и нису тако брзе© IMAGO/Florian Gaertner/photothek

У случају ванредне ситуације која захтева хитан војни одговор, Немачка тешко да би била спремна да испуни своје обавезе према НАТО, јавила је немачка телевизија ЗДФ.

Берлин би ове године у оквиру Алијансе требало да формира Заједничку оперативну групу веома високе спремности (ВЈТФ), али војној јединици недостају тенкови спремни за борбену мисију, објавио је медиј позивајући се на интерне документе.

"Од ВЈТФ се, иначе очекује да буде прва на удару противника у случају да НАТО буде нападнут. Снаге за брзо реаговање од 8.000 војника морале би да буду спремне да пошаљу своје трупе на фронт у року од два до седам дана, али поменута тенковска дивизија тешко да је на висини задатка", навео је ЗДФ.

Та јединица једина је у немачкој војсци опремљена најсавременијим главним борбеним тенком "леопард 2А7В" али их је недовољно спремних за борбу.

Најмање 30 од 44 тенка, наиме, морају бити спремни за борбу у било које време током године да би испунили захтеве ВЈТФ. Јединица је у јануару имала само 17 тенкова спремних за акцију, према интерној документацији у коју је ЗДФ имао увид.

У фебруару се овај број повећао на 20, што је још испод просека.

Процене Бундесвера показују да јединица ове године неће бити спремна за мисију ВЈТФ, пошто је мало вероватно да ће број тенкова спремних за борбу у њиховом поседу прећи 23 у било ком тренутку.

Званично, Берлин и даље остаје при ставу да је спреман да испуни своје НАТО обавезе. Иако је немачки министар одбране Борис Писторијус признао "заостатак у одржавању и поправкама тенкова" током посете Литванији ове недеље, обећао је да ће то питање "бити решено ускоро".

"Нема сумње да се мисија може извршити", поручио је он. 

Ова вест стиже у тренутку када се Немачка припрема да пошаље 14 својих тенкова "леопард 2" у Кијев као део другог пакета војне помоћи Запада.

image