Свет

Америка отвара нову биолошку лабораторију: Све ближе територији Русије

У близини Мурманска појавиће се нова биолошка лабораторија САД
Америка отвара нову биолошку лабораторију: Све ближе територији Русијеwww.globallookpress.com © Arne Dedert/dpa

Пентагон је одлучио да отвори нову биолошку лабораторију у Норвешкој, на само неколико сати вожње од руског града Мурманска. Још увек није познато која истраживања ће тамо бити спровођена.

Нова биолошка лабораторија у близини Русије, како сазнаје Телеграм канал "Меш", вероватно ће се налазити на Медвеђем острву у арктичкој зони коју контролише Норвешка.

Отварањем лабораторије, руски град Мурманск ће од потенцијално опасног објекта бити удаљен свега неколико сати вожње бродом.

У 19. веку Медвеђе острво је било руска територија, али је након револуције 1917. године припало Норвешкој.

Према информацијама извора канала "Меш", Америка тренутно разрађује детаље овог пројекта са Ослом.

Тренутно нема информација о томе које ће конкретне вирусе развијати нова лабораторија, чији ће запослени вероватно бити људи из Пентагона.

Како наводи извор, пројекат ће бити финансиран из америчког државног буџета, а набавку опреме неопходне за биолошка истраживања вршиће "Џенерал електрик" и "Џонсон енд Џонсон", компанија која се више пута нашла у центру скандала због извођења експеримената над људима и животињама.

Процењени буџет за пројекат је 100 милиона долара, а трајаће од јула 2023. до фебруара 2025. године.

Норвешка страна је, према подацима којима располаже "Меш", изразила спремност да на нивоу владе разради иницијативу за распоређивање америчке биолошке лабораторије у западном делу Баренцовог мора.

image