Свет

Биолошка опасности у Судану: Наоружани упали у биолабораторију са патогенима малих богиња и колере

Представник СЗО из Судана Нима Саид Абид изјавио је да техничари организације нису могли да приступе Националној лабораторији за јавно здравље како би осигурали безбедност опасних материја
Биолошка опасности у Судану: Наоружани упали у биолабораторију са патогенима малих богиња и колереwww.globallookpress.com © Stringer

У главном граду Судана Картуму постоји висок ризик од биолошке опасности, након што је једна од зараћених страна заузела биолабораторију у којој се налазе патогени малих богиња и колере, као и друге опасне материје, саопштено је данас из Светске здравствене организације (СЗО).

Представник СЗО из Судана Нима Саид Абид изјавио је да техничари организације нису могли да приступе Националној лабораторији за јавно здравље како би осигурали безбедност опасних материја.

"Ово је највећа брига: лабораторијски техничари немају приступ лабораторији, како би на безбедан начин запаковали биолошки материјал и опасне супстанце", рекао је Абид, одбијајући да прецизира која од зараћених страна је заузела објекат.

Иначе, Суданске оружане снаге (САФ) и ривалске паравојне Снаге за брзу подршку (РСФ) јуче су постигле договор о  72-часовном прекиду ватре, преноси "РТ интернешенел".

Међутим, већ јутрос је РСФ оптужио војску да је прекршила примирје тиме што је "њихов авион прелетео изнад Картума", главног града Судана. Ова група је, иначе, потврдила своју "апсолутну посвећеност" споразуму.

"Ал Џазира" је цитирала локалне извештаје, према којима су борбе настављене у суданској држави Западни Дарфур након проглашења примирја.

САФ су оптужиле РСФ да су његови припадници почели да носе полицијске униформе како би "извели што више напада и проширили хаос."

Борбе су избиле између суданских оружаних снага и паравојних формација Снага за брзу подршку (РСФ) 15. априла, у којима је погинуло најмање 459 људи, а повређено је 4.072, према најновијим подацима СЗО.

Отворени сукоб је уследио након тензија између председавајућег Прелазног савета за суверенитет Абдела Фатаха ел Бурхана и команданта РСФ-а Мохамеда Хамдана Дагала око тога како снаге РСФ-а треба да буду интегрисане у војску.

У понедељак је Ахмед Абу Зеид, портпарол египатског министарства спољних послова, рекао да је Мохамед ел Гарави, помоћник административног аташеа у амбасади у Картуму, убијен "на путу до амбасаде из које је требало да прати евакуацију египатских држављана."

РСФ су демантовале тврдње да су одговорне за његову смрт.

image