Свет

Кад звезда НФЛ-а отвори душу: Како су ми психоделици променили живот

Неколико месеци пошто је Колорадо декриминализовао психоделичне печурке, на конференцији посвећеној психоделицима у Денверу окупило се око 10.000 људи којима су се обратиле и славне личности да поделе своје искуство, међу њима и професионални спортисти
Кад звезда НФЛ-а отвори душу: Како су ми психоделици променили животGetty © Matthew Stockman / Staff

Шаролика група која је бројала више хиљада људи, подкастера, власника стартапова, продаваца, окупила се у Денверу на конференцији посвећеној психоделицима само који месец након што је савезна држава Колорадо одлучила да се придружи Орегону и декриминализује психоделичне печурке.

За ове супстанце њихове присталице кажу да могу да помогну приликом стања као што су синдром пост-трауматског стреса и алкохолизам, док медицински стручњаци упозоравају да је потребно више истраживања о њиховој ефикасности и размерама ризика употребе психоделика који могу да изазову халуцинације, наводи Асошијејтед прес у извештају о конференцији.

Догађај којем је присуствовало око 10.000 људи организовала је Мултидисциплинарна асоцијација за истраживање психоделика. А на самој конференцији своје искуство поделио је квотербек Арон Роџерс, за којег је наведено да је звезда НФЛ-а (професионална лига америчког фудбала) и да би ускоро требало да почне да игра за "Њујорк џетсе".

Роџерс је публици говорио о томе како је са својим саиграчима пробао ајаваску и описао то као тренутак који му је изменио живот из корена. Додао је и да су му се после тога обратили многи професионални спортисти.

Ајаваска је напитак који се прави од врсте лијане која расте у амазонској џунгли и посебне врсте лишћа које садржи халуциногени састојак, а користе га шамани током својих обреда.

Амерички квотеркбек описао је да се после конзумирања ајаваске пронашао дубљу љубав за себе.

"Открила ми је да сам овде да се повежем, да се повежем с тим момцима и да створим те везе и инспиришем људе", рекао је амерички спортиста.

Психоделици су забрањени на федералном нивоу, иако је интересовање за проучавање њихових могућих добробити порасло. На пример, неки истраживачи сматрају да псилоцибин, састојак психоделичних печурака, мења начин на који се мозак организује и помаже корисницима да превазиђу ствари као што су депресија или алкохолизам, наводи  се у тексту.

С тим у вези, на конференцији се обратио и бивши републикански гувернер Тексаса Рик Пери који је рекао да је подржавао закон 2021. у Тексасу који би омогућио финансирање студије о употреби псилоцибина за ветеране, али је навео да не подржава рекреативну употребу ових супстанци. У Конгресу сличан предлог су изнели Александрија Окасио-Кортез из редова демократа и републиканац Мет Гец.

На конференцији је било још говорника славних личности попут некадашњег играча НХЛ-а Данијела Карсиља, који је власник компаније специјализоване за терапије психоделицима, бившег клизача освајача сребрне олимпијске медаље Саше Коена, репера и глумца Џејдена Смита, комичара Реџи Вотса и Ерика Андреа, шефа катедре за психологију Универзитета Колумбија Карла Харта.

Оснивач Мултидисциплинарне асоцијације за истраживање психоделика Рик Доблин каже да је регрутовање звучних имена део њихове пи-ар стратегије. Упитан да ли они који нису стручњаци, попут Роџерса, могу да доведу публику у заблуду, Доблин одговара да би било врло опасно да било ко тврди да не постоје ризици од узимања психоделика.

Он истиче да би, на пример, узимање МДМА морало да се одвија "само под директним надзором терапеута, то никада не би требало да буде лек који се узима у кућним условима".

То је био умеренији приступ него његов уводни говор, када је у препуној сали, Доблин најавио велике циљеве попут "нула трауме" до 2070. захваљујући психоделицима, констатује се у тексту АП.  

Америчко друштво психијатара није прихватило употребу психоделика у терапији наглашавајући да Агенција за храну и лекове (ФДА) тек треба да каже коначан суд о њима.   

ФДА је 2018. означила псилоцибин као "револуционарну терапију", што је ознака осмишљена како би се убрзао развој и испитивање лекова за лечење озбиљног стања. МДМА, такође има ту ознаку за лечење синдрома пост трауматског стреса.

image