Свет

Шта то спрема Украјина: Наређена обука за случај нуклеарног напада

У наредним данима спровешћемо одговарајуће вежбе – затвараћемо путеве, распоређивати санитарне пунктове где ћемо проверавати радијацију. Сва опрема за мерење зрачења је баждарена и спремна за рад, рекао је министар Клименко
Шта то спрема Украјина: Наређена обука за случај нуклеарног нападаwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev

Све се извеснијим чини застрашујући, и до скоро незамисливи сценарио изазивања нуклеарног сукоба у Украјини. Медијски терен за то управо се припрема.

Наиме, штаб чији је задатак да отклони последице хаварије у случају да Руси изведу терористички напад на нуклеарку Запорожје већ је на терену, објавио је портал "РБЦ-Украјина" позивајући се на речи тамошњег министра унутрашњих послова Игора Клименка.

А дан раније председник Украјине Владимир Зеленски устврдио је да Руси припремају напад на нуклеарну електрану Запорожје. Позивајући се на своју обавештајну службу, Зеленски је навео да има информације да Русија разматра терористички напад на нуклеарку коју сама контролише.

Ово значи да постоје два могућа сценарија. Један, о коме говори кијевски режим, по коме ће руске снаге напасти саме себе и то у моменту у коме успешно одбијају дуго најављивану украјинску контраофанзиву. И други, да Кијев, управо због своје неуспеле контраофанзиве, изврши терористички напад на нуклеарку под руском контролом са идејом да за то оптужи Русе како би изазвао реакцију својих западних покровитеља.

"Пре свега људи треба да остану мирни јер су све наше службе за ванредне ситуације, укључујући и Министарство енергетике, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља, у стању приправности уколико би дошло до цурења радиоактивних честица из НЕ Запорожје", изјавио је Клименко.

Према његовим речима, МУП је оформио штаб који чине стручњаци за радијацију, радници хитне помоћи, полиција и медицинари, ради се на информисању грађана о правилима понашања у случају ванредне ситуације.

Истакао је и да ће у случају терористичког напада најважнији бити први дан, када ће радијација бити највиша, те да је њихов циљ да исту смање за 80 одсто.

"У наредним данима спровешћемо одговарајуће вежбе – затвараћемо путеве, распоређивати санитарне пунктове где ћемо проверавати радијацију. Сва опрема за мерење зрачења је баждарена и спремна за рад", рекао је министар.

Клименко је напоменуо да ће свим грађанима који желе да напусте кризно подручје бити обезбеђен одговарајући превоз.

"У близини нуклеарних електрана стално одржавамо сличне вежбе, само то не објављујемо. Сада ћемо то радити прилично отворено. Под угроженом територијом подразумевамо зону од 50 километара око НЕ Запорожје. Ако узмемо у обзир и десну и леву обалу, ради се о око пола милиона људи", закључио је Клименко.

image