Русија

Небензја о нападима на Запорожје: Руски одговор ће бити прилично оштар

Нуклеарна или радиолошка хаварија у Запарошкој нуклеарки имала би катастрофалне последице по грађане Украјине, Русије и суседних држава, упозорили су и из Међународне агенције за атомску енергију
Небензја о нападима на Запорожје: Руски одговор ће бити прилично оштарGetty © Michael M. Santiago

Поводом напада Кијева на Запорошку нуклеарну електрану и далеководе који воде до нуклеарке и град Енергодар, стални представник Русије на седници Савета безбедности Уједињених нација Василиј Небензја најавио је да ће Русија одговарати изузетно оштро. 

Он је додао да се Русија узда да ће Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) осудити украјинско гранатирање Запорошке нуклеарне електране, као и раније акције Кијева које су могле да доведу до светског нуклеарног инцидента.

Небензја сматра да нуклеарни инциденти могу да се одразе на шире подручје Европе.

Василиј Небензја је подвукао да Москва никада није распоређивала тешко наоружање и муницију на територији нуклеарке, те да тамо нема ни војника који би се могли ангажовати за напад са територије станице.

Како је рекао, Москва има намеру да предузима све могуће мере за јачање безбедности нуклеарке, које су у складу са националним законодавством и обавезама које је преузела, а које проистичу из релевантних међународно-правних инструмената чија је учесница.

Небензја је закључио да предлози које је изнела ИАЕА поводом безбедности Запорошке нуклеарке одговарају мерама које је Русија и до сада спроводила.

Хаварија би имала катастрофалне последице

Шеф Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси објаснио је да ИАЕА спроводи контролу и прати да се нуклеарни материјали не користе за војне циљеве.

На седници СБ УН оценио је да је ситуација у вези са Запорошком нуклеарком и даље опасна и крхка, те да је до сада седам пута искључивана из система за снабдевање струјом и прелазила на рад уз помоћ генератора.

Он је нагласио да би нуклеарна или радиолошка хаварија у Запарошкој нуклеарки имала катастрофалне последице по грађане Украјине, Русије и суседних држава.

"То што до сада није било нуклеарних хаварија у нуклеарки је чиста срећа, али једном може да се догоди да срећа окрене леђа", нагласио је Гроси.

image