Свет

Хантер Бајден на нишану републиканаца

Недавно признање кривице је привукло нови талас пажње на човека који се борио са алкохолизмом и зависношћу од дрога и нападима републиканаца због пословних договора које је склапао
Хантер Бајден на нишану републиканацаwww.globallookpress.com © Al Drago - Pool via CNP

Након договора о признању кривице који је 53-годишњи Хантер Бајден постигао са савезним тужиоцем, амерички председник Џозеф Бајден рекао је новинарима да је "поносан на свог сина", преноси "Фајненшел тајмс".

Хантер се изјаснио кривим за намерно неплаћање федералног пореза на доходак 2017. и 2018. године, а такође је постигао договор да избегне затвор у вези са оптужбом за поседовање ватреног оружја.

Лист оцењује да је сада заокружена истрага о Хантеровим финансијама која је годинама бацала сенку на председниковог сина што ће, како наводе, омогућити њему и Белој кући да оставе ствар иза себе на најмање штетан начин.

Али недавно признање кривице је привукло нови талас пажње на човека који се борио са алкохолизмом и зависношћу од дрога и нападима републиканаца због пословних договора које је склапао. 

Хантер је привукао пажњу након што је Доналд Трамп, после доласка у Белу кућу, покушао да ископа детаље о Хантеровим сумњивим пословним везама у Украјини и то у телефонском разговору са украјинским председником Владимиром Зеленским.

Републиканцима је постао још сумњивији након што је 2020. оставио лаптоп у радионици за поправку рачунара и његов садржај је процурио, иако се није појавио непобитан доказ који би повезао чланове породице Бајден са корупцијом, истиче "Фајненшел тајмс".

Упркос томе што су републиканци у Конгресу покренули сопствену истрагу о породици Бајден, веза између оца и сина постала је јача и они разговарају телефоном више пута дневно.

У сваком случају, тврди Алан Лихтман, професор историје на Америчком универзитету, "успон или пад председникове политичке будућности зависиће од тога колико је он добро управљао, а не од мана његовог веома проблематичног сина".

Лихтман додаје да су и претходни председници, укључујући Џејмса Медисона, Теодора Рузвелта и Била Клинтона, морали да се носе са проблематичним члановима породице док су били на функцији, те да се Бајден никада није поколебао у подршци сину.

"Никада ми није дозволио да заборавим да није све изгубљено. Никада ме није напустио, никада ме није избегавао, никада ме није осуђивао, без обзира колико су ствари биле лоше", написао је Хантер у мемоарима.

"Да се нисам презивао Бајден"

Његово прво запослење било је у зоолошком врту у Вилмингтону, а први велики посао био је у МБНА, компанији за кредитне картице из Делавера. Затим је прешао у владу, радећи у одељењу за трговину током Клинтонове администрације. Након избора Џорџа В. Буша, Хантер је био је у одборима "Амтрака" и Светског програма за храну, а радио је као лобиста, консултант и инвеститор.

Његове пословне везе прошириле су се од Кине до Украјине, где је заузео уносну позицију у одбору "Бурисме", енергетске компаније - баш као што је његов отац преузео кључну улогу у обликовању америчке политике према овим земљама као потпредседник Барака Обаме.

"Не мислим да би се много ствари догодило у мом животу да се нисам презивао Бајден", рекао је Хантер у интервјуу за АБЦ 2019.

Хантерове личне борбе су на много начина биле важније од његове каријере. Отпуштен је из кратке службе у америчкој морнарици након што није прошао тест на наркотике и провео је неко време у клиникама за рехабилитацију и ван њих.

"Куповао сам крек на улицама Вашингтона, а кувао сам свој у хотелу у Лос Анђелесу. Толико сам био очајан за пићем да нисам могао да прошетам једним блоком између продавнице пића и свог стана, а да не отворим флашу да узмем гутљај", написао је Хантер у мемоарима 2021. 

image