Свет

НАТО вежба сценарио за сукоб са Русијом: Око 4.000 немачких војника иде у Литванију

Немачка остаје посвећена као чланица НАТО-а, као највећа европска економија, да стане у заштиту источног крила'', рекао је немачки министар одбране Борис Писторијус
НАТО вежба сценарио за сукоб са Русијом: Око 4.000 немачких војника иде у ЛитванијуGetty © Omar Marques

Немачка је спремна да трајно распореди бригаду од око 4.000 војника у Литванији, у оквиру поновног настојања НАТО-а да ојача одбрану источног крила Алијансе, изјавио је данас немачки министар одбране Борис Писторијус.

"Немачка остаје посвећена као чланица НАТО-а, као највећа европска економија, да стане у заштиту источног крила", рекао је Писторијус током посете литванској престоници Виљнусу, али није прецизирао када ће доћи до размештања војника, преноси Ројтерс.

Додао је да је предуслов за распоређивање војника да постоји неопходна инфраструктура. Писторијус је нагласио да ново распоређивање војника треба да буде у складу са регионалним плановима Алијансе, у којима се детаљно наводи како одговорити на евентуалне руске нападе.

Агенција додаје да Немачка већ предводи мултинационалну борбену групу НАТО-а у Литванији и то батаљон од око 1.000 војника, чија је сврха такође да покуша да ојача источни блок Алијансе.

Писторијус и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг отпутовали су у Литванију како би присуствовали вежби на којој ће се тестирати брзо јачање постојеће борбене групе НАТО-а, предвођене Немачком, до величине бригаде, што је сценарио који ће се применити у случају појачаних тензија или евентуалног сукоба са Русијом. Лидери НАТО-а састаће се на самиту у Виљнусу 11. и 12. јула.

image