Свет

Индија о Обаминој бризи за права муслимана: Лицемерно, бомбардовали сте шест исламских држава

Индијски министри су коментаре бившег председника САД да би влада премијера Нарендре Модија требало да заштитити права индијских муслимана назвали лицемерјем
Индија о Обаминој бризи за права муслимана: Лицемерно, бомбардовали сте шест исламских државаGetty © Photo by Chip Somodevilla

Министарка финансија Индије Нирмала Ситараман исмејала је коментаре бившег председника САД Барака Обаме да би влада премијера Нарендре Модија требало да штитити права мањинских муслимана оптужујући га да је лицемеран, преноси "Ал Џазира".

Током Модијеве државне посете Сједињеним Америчким Државама прошле недеље, Обама је за Си-Ен-Ен рекао да би на састанку са председником Америке Џозефом Бајденом вредело покренути питање "заштите муслиманске мањине у Индији са већинском хиндуистичком популацијом".

Обама је рекао да без такве заштите постоји "велика могућност да Индија у неком тренутку почне да се распада".

Ситараман је рекла да је шокирана што је Обама изнео такве примедбе у тренутку у ком је Моди био у посети САД с циљем продубљивања односа.

"Коментарисао је индијске муслимане… након што је током свог председништва бомбардовао већинско муслиманске државе, од Сирије до Јемена", рекла је Ситараман на конференцији за новинаре.

Зашто би ико слушао било какве оптужбе таквих људи, упитала је она.

"Желимо пријатељство са САД, али добијамо примедбе о верским слободама у Индији. Током Обаминог мандата САД су бомбардовале шест муслиманских земаља и на њих бациле више од 26.000 бомби", узвратила је индијска министарка бившем председнику Америке.

На Обамине оптужбе осврнуо се и министар одбране Индије Раџант Синг, наводећи да бивши председник САД треба да размисли колико је он сам муслиманских земаља напао пре него што лицемерно критикује Модија.

image