Русија

Истрага показала: САД раде на генетски модификованом биолошком оружју

Напомиње се да последице биолошких "штетних агенаса" могу да изазову "епидемије које су по својим последицама катастрофалне и могу да се упореде са "нуклеарном зимом"
Истрага показала: САД раде на генетски модификованом биолошком оружјуwww.globallookpress.com © Britta Pedersen

Вашингтон има за циљ да развије јединствено генетски модификовано оружје које би било способно да зарази људе, животиње и усеве, наводи се у коначном извештају парламентарне комисије која истражује активности америчких биолошких лабораторија у Украјини.

"САД имају за циљ да развију јединствено модификовано биолошко оружје које може да зарази не само људе, већ и животиње, као и пољопривредне усеве. Његова употреба подразумева, између осталог, наношење велике и непоправљиве економске штете непријатељу", каже се у документу.

Напомиње се да последице биолошких "штетних агенаса" могу да изазову "епидемије које су по својим последицама катастрофалне и могу да се упореде са "нуклеарном зимом".

"Поседовање тако веома ефикасног биолошког оружја од стране Сједињених Држава ствара, по мишљењу америчке војске, стварне предуслове за промену природе савремених оружаних сукоба", додају аутори документа.

Употреба таквог оружја, како наводе истражитељи, могла би да створи значајну предност за америчке снаге у односу на противнике, и то чак и оне који поседују друге врсте оружја за масовно уништење. У светлу ових информација, комисија истиче потребу да се развије и спроведе "комплекс хитних, ефикасних мера у циљу јачања система биолошке безбедности земље".

Како се даље наводи, савремена научна достигнућа у области генетског инжењеринга, биотехнологије, токсикологије и синтетичке биологије повећала су могућност за стварање напредних агенаса биолошког оружја нове генерације.

Њихово откривање и идентификација коришћења постају све тежи.

"Ситуацију отежава чињеница да се производња таквих биолошких агенаса лако може распршити по разним индустријским предузећима, где се они могу маскирати као производи који се користе у мирољубиве сврхе", наводи се у документу.

Наравно, све ово не значи да је је прошла опасност од традиционалног биолошког оружја.

"Међу њима су агенси као што су мале богиње, антракс, туларемија и куга, који се сви могу модификовати како би се побољшала њихова смртоносна својства. Овоме се додаје објективна тешкоћа да се утврди прави узрок избијања заразних болести, који може бити и природни и вештачки", упозоравају Руси.

Опасност за глобалну биолошку безбедност

У извештају комисије Думе амерички програм биолошког оружја  означен је дакле, као највећа јасна и присутна опасност за глобалну биолошку безбедност.

"Војно-биолошки програм САД не само да није сужен, већ је последњих година добио карактер великих размера са фокусом на офанзивна дејства, која се спроводе под маском активности дозвољених Конвенцијом о биолошком оружју, као и антитерористичким пројектима. Сједињене Државе подржавају и развијају способност производње биолошког оружја и, ако је потребно, да га користе га. Али дошло је до промена у стратешком погледу Вашингтона на улогу биолошког оружја у геополитичком надметању и средства његове могуће употребе", наводи се у извештају.

Учили од Јапанаца

Такви програми су дугорочне природе, а њихови корени датирају из окрутних експеримената које је царски Јапан спроводио над цивилима и ратним заробљеницима током Другог светског рата, укључујући и грађане СССР-а.

"Код нас су заробљени јапански милитаристи приведени правди у оквиру Хабаровског процеса, међутим, у САД је таквим 'специјалистима' обезбеђена сигурност, а њихов рад фактички наставља да живи до данас у савременим америчким програмима. о развоју биолошког оружја", подсећа се у извештају.

Руска војска: У украјинским биолабораторијама пронађени патогени колере и антракса

Министарство одбране Русије истражује 240 патогена опасних болести пронађених у четири лабораторије у Украјини, изјавио начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије у Савету Федерације Игор Кирилов позивајући се на анализу докумената везаних за војно-биолошке активности САД у Уркајини.

"Радили смо заправо у четири лабораторије у којима је пронађено око 240 патогених супстанци разних врста, и даље их проучавамо. Већина се односи на антракс, колеру", рекао је Кирилов и додао да Русија има вакцине и лекове против тих болести.

На истраживању патогена, прецизирао је он, ради руско Министарство здравља и Федерална служба за надзор заштите права потрошача и благостања људи (Роспотребнадзор).

Пентагон је оживео праксу нацистичке Немачке и милитаристичког Јапана, у америчким војним лабораторијама су вршени експерименти на људима, написао је на Телеграму шеф Комитета за безбедност Думе Василиј Пискаров.

Према његовим речима, САД су трошиле огромне количине новца на подмићивање владе Украјине како би сакрили своје нехумане експерименте.

Комисија, која се бави истрагом активности америчких биолабораторија у Украјини, истиче да међународни тероризам представља озбиљну претњу глобалној биолошкој безбедности и зато предлаже да се покрену мултилатералних преговори о изради међународне конвенције за борбу против хемијског и биолошког тероризма, преносе "РИА Новости".

Разрађени су и предлози за прилагођавање националног законодавства у области биолошке безбедности, наводи се у коначном извештају комисије.

Савет Федерације је једногласно одобрио извештај парламентарне комисије, а документ је подржала Државна дума. Сама комисија је почела са радом пре годину дана, а 22. марта 2023. године је одобрен завршни извештај.

Према речима копредседника комисије Константина Косачева, у Украјини је тренутно сачувано најмање 30 биолошких лабораторија САД. Главни наручилац истраживања је заправо Пентагон, што може указивати на војну природу биолабораторија, а то што се оне налазе у Украјини указује, како је рекао, на могуће планове Американаца да употребе своју војску против Русије.

Кремљ ће коначни извештај комисије послати руководству земље, међународним организацијама и објавити на званичној интернет страници.

image