Свет

Врховни суд САД: Ако си луд, можеш да претиш Бајдену

Приликом осуђивања за претње, суд мора да узме у обзир и ментално стање оптуженог
Врховни суд САД: Ако си луд, можеш да претиш БајденуGetty © Chip Somodevilla / Staff

Врховни суд САД донео је одлуку којом ће се отежати осуда особе за насилну претњу, чак и ако је она упућена председнику или другим званичницима.

Бајденова администрација је упозорила да су интернет и друштвени медији последњих година проширили број и врсте претњи, укључујући узнемиравање, застрашивање и ухођење. И упозорили да би случај који је доспео до Врховног суда могао да утиче на могућност кривичног гоњења претњи јавним званичницима, које су се повећале последњих година.

Виши суд је пресудио у случају који укључује човека који је осуђен на више од четири године затвора у Колораду због слања претећих порука на Фејсбуку. Адвокати тог човека су тврдили да он пати од менталне болести и да никада ниje намеравао да његове поруке буду претеће.

Питање за суд је било да ли тужиоци морају да докажу да је лице које је кривично гоњено због претње знало да је његово понашање претеће или морају само да докажу да би разумна особа то схватила као претњу.

Судија Елена Каган написала је за већину у суду да тужиоци морају да покажу да је "окривљени имао извесно субјективно разумевање претеће природе његових изјава".

Седам судија се сложило са проценом, двојица конзервативних судија нису. Бајденова администрација била је међу онима који су се залагали за нижи стандард "разумне особе".

"Претње насиљем против јавних званичника су се посебно повећале последњих година, укључујући претње члановима Конгреса, судијама, локалним званичницима и изборним радницима", приметила је Бајденова администрација, саопштивши да би случај могао да утиче на кривично гоњење у тим случајевима.

Говор свих врста је генерално заштићен клаузулом о слободи говора у Првом амандману Устава, али такозване "истинске претње" су изузетак, подсећа "Политико".

Конкретан случај пред судијама укључивао је Билија Каунтермана који је преко Фејсбука 2010. контактирао музичарку да би је питао да ли би наступила на добротворном концерту за који је рекао да га организује. Жена, Кол Вејлен, је одговорила, али од тога никада ништа није било.

Вејлен је заборавила на читаву причу, да би четири године касније Каунтермен поново почео да јој шаље поруке на Фејсбуку. На крају је послао стотине порука, Вејлен га је блокирала, али би Каунтермен само направио нови налог и наставио да је малтретира порукама типа "Ниси за људске односе. Умри. Не требаш ми" али и претњама да је прати. Вејлен га је на крају пријавила полицији и он је ухапшен и осуђен.

Одлука судија је победа за Каунтермана и његов случај се враћа нижим судовима на нову расправу. У саопштењу, његов адвокат Џон Елвуд рекао је да су "задовољни што се Врховни суд сложио са Билијем Каунтерманом да Први амандман захтева доказ о психичком стању пре него што може да затвори особу због изјава које се доживљавају као претње".

Државни тужилац Колорада Фил Вајзер, чија је канцеларија тужила Каунтермана, рекао је у саопштењу да ће та одлука "отежати спречавање ухода да муче своје жртве".

image