Свет

Пилула која је поделила америчко друштво

Пилула за прекид трудноће, у земљи која је већ забранила или веома отежала женама приступ безбедном абортусу, продубила је поделе у америчком друштву
Пилула која је поделила америчко друштвоGetty © Anna Moneymaker / Staff

Врховни суд САД продужио је до петка привремену блокаду ограничења приступа популарној пилули за абортус.

Судија у Тексасу суспендовао је 7. априла одобрење за "мифепристон", пилулу за абортус, доводећи у питање њену безбедност. Делови те одлуке су потврђени у жалбеном поступку, што је навело Бајденову администрацију да поднесе хитан захтев Врховном суду.

Одлука о пилули за абортус је, према мишљењу многих, најзначајнији случај те врсте од када је Врховни суд прошле године поништио пресуду у случају "Роу против Вејда" и практично укинуо право женама на абортус.

Истраживање Истраживачког центра "Пју" показало је да 53 одсто Американаца верује да пилула за абортус треба да буде дозвољена, док свега 22 одсто сматра да је треба забранити.

Забрана абортуса

Укидање женама права да одлучују о својим телима и, практично, животом дубоко је поделио америчко друштво и урушио имиџ "земље слободних" као водеће светске демократије.

За конзервативце који су деценијама покушавали да поткопају "Роу" и криминализују прекид трудноће, обарање историјске пресуде из 1973. било је разлог за славље. За прогресивце, одлука је била шокантна, нарочито пошто су анкете показивале да је више од 60 одсто Американаца сматрало да абортус треба да буде легалан.

Проблем са забраном абортуса или озбиљним ограничавањем приступа клиникама за абортус у већини америчких држава значи да жене које не желе да изнесу трудноћу до краја морају или да путују у државе где је прекид трудноће и даље дозвољен или да се обраћају надрилекарима.

Анализе су показале да је добар део жена које желе да прекину трудноћу из сиромашнијих слојева друштва (црнкиње, латино жене) и форсирањем на изношење трудноће до краја квалитет живота њих, њихових породица и нежељене деце се драстично урушава.

Шта се догодило са пилулом?

Пилулу - која се користи у више од половине абортуса у САД - први пут је одобрила Управа за храну и лекове (ФДА) пре више од две деценије.

Раније овог месеца, савезни судија у Тексасу издао је прелиминарну забрану којом је поништио одобрење ФДА за лек у оквиру тужбе коју је група здравствених стручњака који се противе абортусу поднела против ФДА тврдећи да пилула није безбедна.

У пресуди, судија Метју Качсмарик - иначе ватрени поборник "про-живот" идеологије који је пре него што је постао судија за хришћанску правну организацију покретао тужбе против апотека које су продавале контрацептивна средства и који је лобирањем противника пилуле добио случај - тврди да је ФДА пожурила са одобрењем и није правилно размотрила нежељене ефекте.

ФДА и неколико водећих здравствених организација, као што је Америчко медицинско удружење, инсистирају да је лек безбедан и ефикасан.

Неколико минута касније, савезни судија у држави Вашингтон издао је супротну одлуку, наложивши ФДА да не мења доступност лека и да задржи приступ "мифепристону" у 17 америчких држава.

Пошто су ове две пресуде директно противречне једна другој, влада се жалила Апелационом суду 5. округа са седиштем у Њу Орлеансу. Такође је затражила да суд суспендује пресуду из Тексаса док се жалба не саслуша, а "мифепристон" остане на располагању.

Апелациони суд је пристао да задржи лек на тржишту - али уз додатна ограничења.

О чему одлучује Врховни суд?

Прошле недеље, америчко министарство правде и "Данко лабораторије", компанија која производи лек, позвали су Врховни суд да интервенише, тражећи да уклони ограничења за пилулу, док нижи жалбени суд наставља да разматра случај у целини.

Прошлог петка, судија Врховног суда САД Семјуел Алито, који надгледа хитна питања за 5. округ, наредио је привремену блокаду ограничења до среде увече, када ће донети одлуку о томе да ли да задржи "мифепристон" на тржишту док одлука Тексаса пролази кроз жалбени процес.

Врховни суд је онда у среду продужио овај рок до петка, задржавајући "мифепристон" на тржишту у међувремену без ограничења.

Суд – који има конзервативну већину од 6-3 – није понудио објашњење зашто.

Да ли ће приступ пилулама за абортус бити промењен?

Приступ пилули за абортус "мифепристон" широм САД зависиће од одлуке Врховног суда. Ако стане на страну 5. окружног Апелационог суда или не донесе одлуку до петка, "мифепристон" ће остати доступан, али уз одређене услове који укључују захтев да се лек узима у присуству лекара, да пацијенти не могу да добију пилулу поштом и да се рок за коришћење пилуле скраћује са до 10 недеља трудноће на седам.

Шта све ово може да значи за друге лекове?

Критичари кажу да је поништавајући одобрење ФДА, суд у Тексасу узурпирао надлежност савезне здравствене агенције да регулише храну, лекове и медицинске уређаје.

Закон о храни, лековима и козметици из 1938. даје ФДА овлашћење да утврди да ли су лекови безбедни и ефикасни, и обично су се судови окретали агенцији када је требало донети научну или медицинску одлуку.

Правни стручњаци упозоравају да ова пресуда може да отвори врата забрани других одобрених лекова али и да "угуши" развој нових.

Шта даље?

Врховни суд само одлучује да ли да стави "на чекање" одлуку Тексаса којом се укида приступ "мифепристону". Тренутно се не расправља о самом случају. О томе тренутно одлучује 5. Окружни суд, иако би на крају случај могао да дође и до највишег америчког суда.

Раније ове недеље, "Алијанса за одбрану слободе", конзервативна хришћанска правна група која је подигла почетну тужбу против ФДА, затражила је од Врховног суда да дозволи да ограничења за "мифепристон" ступе на снагу.

Њихов захтев подржало је 147 републиканских посланика, који су поднели свој поднесак суду, наводећи укидање услова за приступ леку "опасном игром са здрављем и безбедношћу жена и девојчица".

Са супротне стране, група од 253 демократских посланика је такође одговорила, тражећи од Врховног суда да паузира првобитну пресуду суда у Тексасу и остави "мифепристон" на тржишту док случај буде пролазио кроз судове.

Демократе су тврдиле да ће пресуда у Тексасу ограничити приступ безбедном абортусу широм земље.

Оба извештаја указују да је абортус и даље политизована дебата у САД.

image