Свет

Опрали би се за ропство, ал' немају чиме: Калифорнија без пара за обећане одштете црнцима

Радна група за репарације препоручила је да се црним становницима исплати и по 1,2 милиона долара, али би такав потез могао државу да доведе до банкротa
Опрали би се за ропство, ал' немају чиме: Калифорнија без пара за обећане одштете црнцимаGetty © Bob Miller

Када је калифорнијска Радна група за репарације званично предложила да се сваком црном становнику те државе који испуњава услове, исплати до 1,2 милиона долара у знак "искупљења" за ропство њихових предака и дискриминацију, гувернер Гевин Њусом, нашао се, како "Фокс њуз" оцењује- у политичкој ситуацији без победе.

Коначне препоруке радне групе биће достављене калифорнијском законодавном телу, које ће затим одлучити да ли ће применити мере и послати их Њусому на потписивање закона. А гувернер и даље ћути.

Јер, шта би и рекао? Радна група створена је за његовог мандата, законом који је он потписао, а проблем је што ни он сам не зна како би исплатио препоручене одштете, јер нема одакле.

"Ово је био будаласти задатак од самог почетка. Демократе су нешто обећале свету овом радном групом за репарације, а сада то долази на наплату као велики рачун пореских обвезника. Њусом је себе сатерао у ћошак и мораће да бира да ли да потпише смешне политике која ће банкротирати државу или да једном заувек призна да ова оперативна група није била ништа друго до политички штос", рекао је за "Фокс њуз" лидер републиканаца у скупштини Калифорније Џејмс Галагер.

Радна група исплате је препоручила према различитим врстама историјске дискриминације.

На пример, црнци које су банке дискриминисале својом политиком "црвене линије" (ускраћивањем финансијских услуга попут кредита или картица), добили би 3.366 долара за сваку годину живота у Калифорнији од раних 1930-их до касних 1970-их. Укупно и до 148.099 долара.

Слично томе, црнци би могли да добију и отприлике 2.352 долара надокнаде за прекомерну силу коју је против њих користила полиција, али и масовно затварање, и то за сваку годину коју су у Калифорнији живели између 1970. и 2020. Што би могло да износи 115.260 долара.

Радна група препоручује и да се да нешто мање од 360.000 долара по особи за отприлике 1,8 милиона црних калифорнијских становника чији је предак поробљен у САД.

Укупан трошак програма износи око 640 милијарди долара, што је више него дупло у односу на државни буџет.

А кад се све то срачуна, од ових и других исплата укључених у план, црнац из Калифорније који има 71 годину и живи у тој држави цео живот, могао би, дакле, да добије до 1,2 милиона долара.

"Нејасно је како би Калифорнија платила овако велике репарације. Њусом је у јануару објавио да се држава суочава са пројектованим буџетским дефицитом од 22,5 милијарди долара за наредну фискалну годину. Недељама касније, Канцеларија законодавног аналитичара Калифорније, владина агенција која анализира буџет за законодавно тело, проценила је да је Њусомова прогноза испод границе за око 7 милијарди долара", преноси "Фокс њуз".

Заговорници исплате одштета позивају Њусома да искористи своја гувернерска овлашћења да једнострано донесе одлуку о плаћањима, чак и ако законодавно тело то не учини.

Ако гувернер ипак одбије, наљутио би велики број црних бирача, који, како анкете показују, у великој већини подржавају репарације за ропство.

Зато би, по свему судећи, он ово могао да искористи да "убоде" и још који политички поен..

"Он зна да ће репарације на крају бити поништене, и тако може да испадне херој, а да ипак за неисплаћивање одштета окриви Врховни суд којим председава човек кога је именовао Трамп", уверен је председник Републиканске партије Сан Франциска Џон Денис.

Репубикански посланик Бил Есајли тврди и да су још кад је комисија формирана, "сви знали" да Калифорнија нема пара да исплати репарације.

"Сада је гувернер отворио болне генерацијске ране ропства под лажним изговорима и лажним очекивањима. Зашто? За јефтине политичке поене. Ропство никада није било легално у држави Калифорнија, што је нешто на шта можемо бити поносни у овој држави. Када гувернерова комисија за репарације препоручује трошење милијарди долара пореских обвезника на репарације, то шаље погрешну поруку да неки порески обвезници дугују другима за злочин са којим немају никакве везе", тврди он.

image
VV inauguration
banner