Свет

Пркосни Џо: Бајден држи страну проблематичном Хантеру, што чак и неке демократе чини нервозним

Честа јавна појављивања Хантера Бајдена америчка јавност доживљава као чин пркоса председника који је одлучан да свима покаже да је на страни свог сина
Пркосни Џо: Бајден држи страну проблематичном Хантеру, што чак и неке демократе чини нервознимGetty © Drew Angerer / Staff

Чини се да је Хантер Бајден свуда. Ведар и дружељубив, био је звезда вечери на забави у Белој кући прошле седмице, ћаскајући и смејући се са званицама.

Међутим, један од гостију који сигурно није желео да ћаска са њим био је Мерик Б. Гарланд, државни тужилац чије је Министарство правде само два дана раније постигло споразум о признању кривице на основу ког ће председников син вероватно избећи затворску казну.

Наводно, тужилац није знао да ће на државној вечери бити и Хантер Бајден.

Присуство млађег и проблематичнијег Бајдена на тако истакнутом догађају у Белој кући и то тако брзо након споразума о признању кривице није било једино његово јавно појављивање. Неколико дана касније, са татом је отишао у Кемп Дејвид за викенд.

Инсајдери и "посматрачи прилика" у Вашингону кажу да тако јавно иступи Бајденових представљају знак пркоса председника који је одлучан да покаже да стоји уз свог сина суоченог са "токсичним" нападима. Ипак, пише "Њујорк тајмс" неке демократе, укључујући садашње и бивше званичнике Бајденове администрације, приватно то виделе као непотребан гест боцкања медведа.

"Тачно је знао шта ради и био је вољан да истрпи критике како би послао поруку свом сину да га воли", рекао је Норман Ејзен, који је важио за "цара етике" у Белој кући председника Барака Обаме када је Бајден био потпредседник. Можда извођење није савршено, али ниједно етичко правило није било прекршено, додао је Ејзен.

Из Беле куће поручују да је Бајден једноставно био отац.

"У свим администрацијама, без обзира на странку, уобичајено је да чланови председничке породице присуствују државним вечерама и да прате председнике у Кемп Дејвид", рекао је портпарол Беле куће. "Председник и прва дама воле и подржавају свог сина."

Док демократе оптужују десничаре да су фиксирани на Хантерове испаде - јурење проститутки, конзумирање алкохола и крека - неки од председникових савезника приватно се жале да је, колико год то било разумљиво, он слеп када је у питању његов син и није у стању да спречи Хантера да користи породично име у пословним трансакцијама.

То није тема коју саветници олако покрећу са Бајденом, ако је уопште и покрећу због чега многима од њих остаје само да гледају како он то решава и да реагују у складу са тим. Како наводи "Њујорк тајмс", они се теше уверењем да многи Американци разумеју очеву љубав према свом сину, чак и оном који греши, и надају да то неће значајно наштетити кандидатури Бајдена за реизбор следеће године.

Иако либерални медији тврде да Џозеф Бајден није користио свој утицај да извуче сина из проблема, прошлонедељна вечера у Белој кући којој је присуствовао и државни тужилац, боцнула је у живац бројне републиканце и конзервативне медије.

Али и демократе које, иако кажу да Бајден није као Доналд Трамп користио свој утицај, сматрају да је председник морао мало да се дистанцира од сина, нарочито тако брзо после споразума о признању кривице и да је преценио емпатију Американаца.

image