Свет

Истраживање: Више од 50 одсто Немаца с истока незадовољно демократијом

Разочарење демократијом и десничарски екстремистички ставови распрострањени су у источним савезним државама, показало је истраживање Универзитета у Лајпцигу
Истраживање: Више од 50 одсто Немаца с истока незадовољно демократијомGetty © Carsten Koall

Десничарска популистичка и евроскептична политичка партија Алтернатива за Немачку (АфД) добија рекордну подршку у националним истраживањима и освојила је своју прву општинску канцеларију у округу Зонеберг. Резултати студије Института "Елсе Френкел Брунсвик" из Лајпцига, показали су да се Гласачи АфД-а у источној Немачкој посебно често слажу са десничарским екстремистичким садржајима. 

Истраживање које је представљено у среду у Берлину, а у које је "Шпигл" унапред имао увид омогућава поређење, на пример у случају десничарских екстремистичких ставова између савезних држава источне Немачке. У њему је учествовало више од 3.500 људи у Мекленбургу-Западној Померанији, Бранденбургу, Саксонији-Анхалту, Саксонији, Тирингији и Источном Берлину.

"Шпигл" наводи да су резултати алармантни, наводећи као пример да се са изјавом да је у националном интересу, под одређеним околностима, диктатура бољи облик власти, у потпуности сложило 8,6 одсто, а делимично још 22,1 одсто испитаника.

Сваки четврти испитаник, односно њих око 26 одсто сложило се у потпуности да је "оно што Немачкој сада треба јака партија која оличава националну заједницу у целини", а још 24,9 одсто сматра да је то делимично тачно.

Став "Требало би да имамо лидера који управља Немачком снажном руком за добробит свих", делимично се сложило 19,1 одсто, а у потпуности 14 одсто.

Изјава "Заправо, Немци су природно супериорнији у односу на друге народе" наишла је на потпуно одобравање 10,5 одсто испитаника и делимично још 21,1 одсто анкетираних. Став "Јевреји користе прљаве трикове више од других људи да би постигли оно што желе" у потпуности подржава 8,9 одсто испитаника, док се делимично слаже њих 19,2 одсто.

Више од 20 процената, односно сваки пети анкетирани грађанин, сматра да је тачна изјава "Без истребљења Јевреја, Хитлер би био виђен као велики државник", док се готово 70 одсто испитаних у потпуности (41 одсто) или делимично сложило са тврдњом "Странци овде долазе само да би искористили нашу државу благостања".

"Наша студија показује да многи људи у источнонемачким државама више не желе демократско учешће и заштиту основних демократских права, већ привидну сигурност ауторитарне државности", каже Оливер Декер, један од аутора истраживања.

Према анкети, постоје значајне регионалне разлике. Постојао је посебно висок ниво одобравања десничарских екстремистичких позиција у Саксонији, Саксонији-Анхалту и Тирингији.

Изјаве усмерене против странаца дала је скоро трећина свих испитаника у Саксонији, више него у свим осталим савезним државама. Већина испитаника који подржавају диктатуру (10,7 одсто) живи у Саксонији-Анхалту, док је највећи проценат одобравања антисемитских изјава (8 одсто) пронађен у Тирингији.

"Потенцијал екстремних десничарских и неонацистичких партија да пронађу бираче овде је посебно висок", каже професор Елмар Бралер, један од аутора истраживања. "Уместо плуралистичке разноликости интереса, пожељна је национална заједница.

У репрезентативној студији "Ауторитарна динамика и незадовољство демократијом. Десничарски екстремистички став у савезним државама источне Немачке" учествовало је у укупно више од 3.000 људи у Мекленбург-Западној Померанији, Бранденбургу, Саксонији-Анхалту, Саксонији, Тирингији и Источном Берлину.

Запослени у институту за испитивање јавног мњења лично су интервјуисали људе прошле године. Међутим, нека питања су морали да попуне сами учесници како би се избегло пристрасност резултата због друштвене пожељности.

Главни део анкете чинило је 18 изјава које су истраживачи раније идентификовали као десничарске екстремисте. Испитаници су замољени да их оцене на скали од пет тачака од "потпуно се не слажем" до "у потпуности се слажем".

Према истраживању, око седам одсто испитаних има "чврст десничарски екстремистички поглед на свет". Аутори сматрају да, иако је њихов проценат незнатно опао у последњих неколико година, то је и даље "изазов за демократију који не треба потцењивати".

У регионалном поређењу, овде се истиче и Саксонија-Анхалт: скоро 12 одсто тамо има јединствен десничарски екстремистички поглед на свет. Поређења ради: према другом истраживању, око два процента становништва Западне Немачке 2022. године имало је "антидемократски поглед на свет".

Истраживање показује да је АфД успела да за себе веже потенцијалне бираче екстремне деснице. Међутим, људи са затвореним десничарским екстремистичким погледом на свет и даље углавном нису гласачи. Ако АфД успе да то активира, могло би доћи до даљег повећања броја присталица. 

Незадовољство демократијом знак упозорења

Аутори су посебно забринути због ставова о демократији. Око 90 одсто подржава "демократију као идеју", али ни 50 одсто није задовољно "демократијом каква функционише у СР Немачкој“.

Осим тога, раширен је осећај малодушности: скоро 80 ​​одсто верује да "ионако немају утицаја на оно што влада ради". Према студији, ова перцепција је знак да за многе источне Немце демократија није место где се осећају безбедно. Аутори то виде као јасан знак упозорења. Незадовољство демократијом иде руку под руку са чежњом за ДДР – који има подршку две трећине. Према студији, чак ни половина источних Немаца себе не види као победнике немачког јединства, док се око четвртине убраја међу губитнике.

image