Свет

Ко су екстремни десничари који би да сруше немачку владу?

Шта омањи племић, бивша посланица, стручњак за преживљавање и бивши војник имају заједничко? У Немачкој, то је (наводно) жеља за рушењем система и увођења монархије
Ко су екстремни десничари који би да сруше немачку владу?© Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

Немачка полиција спровела је једну од највећих акција у својој историји, у којој је учествовало око 3.000 полицајаца и током које је ухапшен већи број људи наводно повезаних са екстремно десним покретом "Грађана рајха" (Reichsbürgerbewegung), који су планирали да упадну у Бундестаг и киднапују водеће немачке политичаре, и поново успоставе Немачко царство.

Током истраге, припадници полиције пронашли су оружје у више од 50 објеката, а ту је између осталог било пиштоља, мачева, ножева, кацига и наочара за ноћни вид. Пронађено је и неколико комада оружја које је припадало немачким полицајцима умешаним у заверу, пише "Билд".

Како наводе истражитељи, припадници ове групе наводно су веровали да ће заузимање немачког парламента бити окидач за масовне немире широм земље, које би они искористили за преузимање власти и успостављање нове владе са њиховим вођом, принцем Хајнрихом на челу.

Принц Хајнрих XIII је потомак аристократске породице Ројс, која је вековима владала једном од мањих немачких државица на простору данашње покрајине Тирингије. Овај ексцентрични племић ухапшен је на свом имању Вајдманшил, на југоистоку те покрајине, који је подигао његов предак Хајнрих LXXII почетком деветнаестог века.

У породици Ројс постоји традиција да сва мушка деца носе име Хајнрих, а разликују се бројевима, који се ресетују на почетку сваког века.

Хајнрих XIII рођен је 1951. године у Хесену, у тадашњој Западној Немачкој. Већи део свог живота провео је као пословни човек у Франкфурту, где је живео хедонистички, у браку са ћерком иранског банкара. У младости је био љубитељ аутомобила и брзе вожње, а наводно је добио и надимак "Хајнрих тркач".

Након уједињења две Немачке, он је покушао да кроз процес реституције поврати власништво над земљиштем у Турингији, које су источнонемачки комунисти одузели његовој породици, у чему је имао само ограничен успех. Његови рођаци тврде да је то у великој мери утицало на његово скретање у политички радикализам, наводи "Билд".

Принц Хајнрих био је заговорник идеје да Савезна Република Немачка није легитимна и суверена држава, већ да се она до данашњег дана налази под окупацијом савезника из Другог светског рата. Ове идеје централни су део идеологије покрета "Грађана рајха", која по проценама Канцеларије за заштиту устава има око 21.000 чланова.

У заверу умешани и бивши припадници Бундесвера

Још један водећих чланова овог покрета је и шездесетдеветогодишњи Ридигер вон Пескаторе, некадашњи командир јединице падобранаца при немачким специјалним снагама, претече данашње специјалне јединице КСК. Како наводи "Билд", он је крајем деведесетих година отпуштен и осуђен на две године условног затвора због крађе већег броја пиштоља из фонда војске и полиције некадашње Источне Немачке.

Како наводе истражитељи, он је био водећи "човек из војске" овог покрета.

Питер Вернер, који је деведесетих био део исте јединице као и вон Пескаторе, такође је био члан ове "Нове немачке армије". Овај педесетчетворогодишњак последњих година радио је као "стручњак за преживљавање", а у Норвешкој и Немачкој је водио обуке преживљавања у најразличитијим условима. И он је показивао дубоко неповерење према држави и њеним институцијама, за које је сматрао да нису поуздане у случају ванредних ситуација, преноси "Билд".

Када је немачка телевизија ЗДФ радила репортажу о њему 2016. године, Вернер је гледаоцима показивао како се у шумским условима спрема оброк од пацова. Морате да пресечете животињу ножем целом дужином, рекао је он том приликом, онда му се кожа лако љушти, "као панталоне или јакна".

Полиција је током истраге његове куће почетком године пронашла пиштољ и муницију, коју је Вернер наводно поседовао без дозволе. У видеу који су истражитељи пронашли, он је говорио о државном удару, а владу је назвао "криминалном организацијом која ће ускоро бити замењена нечим новим", преноси "Билд". Полиција је наводно пресрела његове разговоре у којима он говори о нападу на парламент и хапшењу посланика.

Као "мозак" ове операције полиција је идентификовала Андреаса М, који је радио као логистичар у специјалној јединци Бундесвера. Он је више пута био на мисијама у Авганистану, о чему је чак написао и књигу. Након повратка из Авганистана, он је био размештен у јединицу КСК-а у месту Калф, у Баден-Виртембергу.

Андреас М. је пажњу својих надређених привукао након што је одбио да се вакцинише, наводећи да обавезна вакцинација чланова оружаних снага "није у складу са окупаторским законима", што је изгледа било довољно за војно-обавештајну службу да се умеша у цео случај.

Истражитељи верују да је он у октобру помогао члановима ове "терористичке групе“ да приступе једној од барака Бундесвера.

Најзвучније име - бивша посланица Бундестага

Посебну пажњу јавности привукао је случај Бригит Малсак-Винкеман, судије регионалног суда у Берлину и некадашње посланице партије Алтернатива за Немачку (АфД). Истражитељи верују да је она била задужена за план упада у Бундестаг, пошто је и сама радила у тој згради пуне четири године, од 2017. до 2021. године.

Истражитељи тврде да се она састајала са принцем Хајнрихом у једном ресторану у Берлину, као и да је том састанку присуствовао још један члан АфД-а. Међу оптуженима за покушај државног удара налазе се још два бивша члана ове партије на регионалним нивоу.

Када је реч о "полицијском крилу покрета Грађана рајха", њега је наводно предводио некадашњи главни инспектор полицијске станице у Хановеру Михаил Фрич. Он је суспендован са посла након што је присуствовао "скуповима на којима су истицани груби слогани" и упоредио данашње службе безбедности са СС дивизијама. Фрич је 2020. године вратио своју личну карту како би се пријавио за "држављанство Рајха", а своје место рођења хтео је да промени у "Пруска".

Бивши официр био задужен за набавку наоружања

Припадници ове групе наводно су располагали са великом количином оружја, од којих су неки били легални, а други илегални. Они су поседовали и више од десетак софистицираних сателитских мобилних телефона, који би могли да раде чак и када би телефонска мрежа пала.

Добављање оружја за ову групу било је посао Максимилијана Едера, некадашњег официра који је 1999. године предводио један батаљон Бундесвера на тзв. Косову. Он је наводно добио 50.000 евра од принца Хајнриха као би опремио "војно крило" ове организације, познато као "Нова немачка армија".

Током прошлогодишњих поплава у Немачкој, Едер и његови сарадници изашли су на терен како би помогли људима у невољи. Ипак, како наводи "Билд", они су "само одмогли", а Едер је кажњен са 3.500 евра због ношења униформе без дозволе.

Едер је у новембру у дубинама баварских шума наводно снимио видео у ком позива на рушење владе. То је, како он тврди, могуће ако се прикључи "група посвећених људи", и може бити готово "до Божића". Едер је тренутно у притвору.

Чланови "Грађана рајха" наводно су већ поделили функције у новој влади коју су хтели да формирају. Принц Хајнрих би био на њеном челу, док би Маслак-Вилкеманова била министарка правде. Међутим, убрзо је дошло до подела, пошто се Хајнриху навдно није допао кандидат за министра финансија, док је и министар спољних послова циљао на ту функцију. Нова влада ми наводно укључивала и неколико крајње чудних функција, попут "комисионара за спиритуалност и медицину", док је један астролог наводно требао да буде на челу сектора "транскомуникација", преноси "Билд".

Истрага на овом нивоу вероватно се никада раније није догодила у Немачкој, а у њој је учествовало око 3.000 полицајаца који су координисано упали и већи број локација широм земље у среду ујутру.

На крају, мисија је била успешна, наводи "Билд".

image