Свет

"Блумберг": Десничари из Европе стали уз Сунака у одбрани од миграната

Према предлогу закона, свако ко неовлашћено стигне у земљу имао би право на азил у некој "безбедној" трећој земљи попут Руанде, а мигранти би могли бити задржани у притвору 28 дана без кауције
"Блумберг": Десничари из Европе стали уз Сунака у одбрани од миграната© Tanjug/Antonino Durso/LaPresse via AP

Планови премијера Ришија Сунака, да трајно забрани тражиоцима азила да неовлашћено долазе у Велику Британију чамцима, наишли су на похвале крајње деснице у Европи, преноси "Блумберг".

Заменик италијанског премијера Матео Салвини поздравио је ове мере као "оштре, али поштене", док је бивши француски председнички кандидат Ерик Земур честитао Сунаку на његовом ставу.

Британска министарка унутрашњих послова Суела Брејвермен представила је ове недеље нови закон као кључан за намеру премијера да "заустави чамце" којима мигранти прелазе Ламанш.

Агенција УН-а за избеглице (УНХЦР) саопштила је да је "дубоко забринута" због ових планова и рекла да Сунаков план представља "забрану азила".

Матео Салвини поделио је слику Сунака на интернету, уз детаље његове одлуке. "Оштро, али поштено", написао је лидер странке Лига на Инстаграму.

У Француској, Ерик Земур, чија се неуспела кандидатура за председника Француске у потпуности заснивала на питањима миграције, подржао је Сунакову одлуку речима да је "порука јасна".

Земур, који је тврдио да су сарадници Адолфа Хитлера из Вишија штитили француске Јевреје, изјавио је: "У Великој Британији илегални имигранти нису добродошли и неће имати повлашћени третман", додајући: "Честитам британском премијеру који, за разлику од Макронове владе, бира да заштити свој народ од мигрантске поплаве."

Премијер Сунак ће се у петак у Паризу састати са француским председником Емануелом Макроном, а на састанку ће бити речи о заустављању чамаца којима се превозе мигранти из Француске.

Окрутна политика или појачање реторике

У Британији лабуристи оптужују владу да је "појачала реторику о избеглицама" и да је реч о "неефикасној превари".

Лидер Шкотске народне партије Стивен Флин је изјавио да је Сунака инспирисао или истакнути борац за брегзит Најџел Фараж или Енох Пауел, познат по свом говору о "рекама крви", који је окривљен за повећање расних тензија 60-их година.

Министарка Суела Брејвермен, која је признала да би планови могли бити у супротности са законима о људским правима, рекла је да би неуспех у решавању "таласа илегалних миграната" значио "издају бирача".

Министарка Брејвермен се ове седмице спорила са спортским новинаром Би-Би-Сија Геријем Линекером, који је описао Сунакову политику као "окрутну" и критиковао наратив који је окружује као "сличан оном који је Немачка користила 30-их година."

Министарка је, у Би-Би-Сијевом подкасту "Политичко мишљење", рекла: "Јавно избацивање ове врсте лакомислених аналогија умањује неописиву трагедију кроз коју су прошли милиони људи и не мислим да се било шта што се дешава у Великој Британији данас може приближити ономе што се догодило током Холокауста. Сматрам да је поређење лењо и бескорисно."

Сунакови планови најпре морају да буду одобрени у Парламенту.

Према предлогу закона, свако ко неовлашћено стигне у земљу имао би право на азил у некој "безбедној" трећој земљи попут Руанде, а мигранти би могли бити задржани у притвору 28 дана без кауције.

image