Свет

Песков: Одговорићемо на напад на Северни ток

Портпарол Кремља поручио је да постоје докази да је Британија умешана у саботажу гасовода Северни ток 1 и 2 и да такве акције не могу да остану без одговора
Дмитриј Песковwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да Москва разматра одговор на индиције да је Велилка Британија одговорна за напад на подморске гасоводе Северни ток 1 и 2.

Руско министарство одбране саопштило је у суботу да је особље британске морнарице извршило напад на гасовод Северни ток, што Лондон демантује, тврдећи да је та оптужба осмишљена да се одврати пажња са руских војних неуспеха у Украјини.

Песков је такође рекао да није донета одлука о томе да ли ће се поправљати гасоводи, као и да је Москва огорчена ћутањем Европе о терористичком нападу на Северни ток, оценивши да је то ћутање "неприхватљиво и да такве акције не могу остати без одговора".

"Наше специјалне службе имају податке који указују да су руковођење и координација операције напада на Севастопољски залив извршили британски војни консултанти. Постоје и докази да је Британија умешана у саботажу, тачније у терористички чин против виталне енергетске инфраструктуре, а не руске – међународне инфраструктуре", рекао је Песков новинарима.

Песков је такође додао да ту "информацију сви треба веома пажљиво да анализирају и да се очекује да ће упркос неприхватљивом ћутању европских земаља, анализа ипак бити спроведена".

"Овакви поступци се не могу оставити тек тако. Наравно, ми ћемо размислити о даљим корацима. Без тога је немогуће", нагласио је портпарол Кремља.

image