Свет

Северни ток може да буде поправљен за неколико месеци

Заваривање цеви под водом је стандардни поступак, рађен много пута раније, кажу инжењери
Северни ток може да буде поправљен за неколико месециwww.globallookpress.com © © Trond Larsen/Expressen/Tt

Руски гасовод Северни ток, који је оштећен и није у функцији од експлозија у септембру, могао би да се поправи у року од неколико месеци, јавља Данска радиодифузна корпорација, позивајући се на Стена Усинга, главног инжењера консултантске групе ЦОВИ.

Усинг је, нагон прегледања подводног видеоснимка, оценио да цеви још неко време неће зарђати јер на дубини од 80 метара има мало кисеоника. Он је приметио да њихова површина изгледа "веома чисто и скоро сјајно", што говори да "цеви неће зарђати за неколико недеља, као што би се очекивало у окружењу са више кисеоника."

"Можемо очекивати да ће и корозија унутар цеви бити ограничена", оценио је Усинг.

Он је, међутим, додао да је експлозија изазвала скок притиска, који је могао да оштети делове гасовода на извесној удаљености од места експлозије и обајаснио да се они могу поправити подизањем цеви мало изнад морског дна, што би омогућило подводним заваривачима да уклоне оштећене делове и замене их новим.

"Заваривање дела цеви под водом је стандардни поступак. То је урађено много пута раније, а технологија која се за то користи већ постоји", објаснио је Усинг.

"Најзад, цевовод би морао да се испразни, да се цеви очисте од прљавштине и осуше – и то је то, гас може поново да тече", закључио је инжењер, рекавши да ће процес вероватно потрајати неколико месеци.

Он је, ипак, упозорио да чак и уз мало кисеоника, попуцале цеви могу временом да зарђају и саветовао да се поправке изврше у року од годину дана.

Снимке напуклих цеви гасовода Северни ток, које је Усинг прегледао, снимио је шведски медиј "Екпресен", који је послао камеру низ једну од цеви.

Узрок експлозија које су оштетиле Северни ток још се истражује, а сумња се да је највероватније у питању саботажа. Руски председник Владимир Путин је то означио као "чин међународног тероризма."

image