Свет

Брод под руском заставом први пут истражује Северни ток

Шведска је омогућила истрагу, док се на одговор Данске још чека
Брод под руском заставом први пут истражује Северни ток

Брод под руском заставом, који користи компанија "Норд Стрим АГ", оператер гасовода Северни ток 1, први пут спроводи истрагу у области Балтичког мора у којој је дошло до експлозија на гасоводу, потврђено је Ројтерсу из шведске морнарице.

"У овом тренутку делимо исти простор и комуницирамо једни са другима. Из компаније су пре извесног времена изразили жељу да изврше увиђај на месту експлозије. Да би урадили подводно снимање, није потребна никаква наша дозвола", рекао је портпарол шведске морнарице за Ројтерс.

Брод ће бити спреман за почетак подводног истраживања у року од 24 сата, саопштили су из компаније "Норд Стрим АГ".

"Према садашњим проценама, испитивање ће трајати од три до пет дана", наводи се у саопштењу компаније оператера.

На одлуку данских власти да се прегледа гасовод у водама те земље још увек се чека, наводи се у саопштењу "Норд Стрим АГ".

И Шведска и Данска закључиле су да су цурења Северног тока, на четири места, била узрокована експлозијама крајем прошлог месеца, али нису навеле ко би могао бити одговоран. Светски лидери су то назвали чином саботаже.

Шведски тужиоци и полиција раније овог месеца завршили су истрагу на месту злочина, али је морнарица те нордијске земље у среду саопштила да ће спровести сопствену истрагу.

Цурења гаса догодила су се 26. септембра истовремено на два руска извозна гасовода у Европу – Северни ток 1 и Северни ток 2.  Оператер Северног тока, "Норд Стреам АГ" саопштио је да је ванредно стање на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити време поправке. 

Председник Руске Федерације Владимир Путин назвао је експлозију на гасоводима актом међународног тероризма.

"Нема сумње да су експлозије Северног тока акт међународног тероризма. Могуће је поправити Северне токове, али то ће имати смисла само ако наставе да раде и буду безбедни", рекао је Путин у обраћању након експлозија.

Генерално тужилаштво Руске Федерације покренуло је истражни поступак за акт међународног тероризма након оштећења гасовода Северни ток.

Немачка, Данска и Шведска не искључују циљану саботажу, али неће саопштавати резултате истраге док не добију неоспорне доказе.

image