Свет

Председников син за 10 милиона долара: "Бајденови су најбољи"

Знам да урадим тачно оно што директор жели од овог партнерства, написао је Хантер Бајден свом кинеском пословном сараднику договарајући исплату од 10 милиона долара
Председников син за 10 милиона долара: "Бајденови су најбољи"www.globallookpress.com © © Julia Nikhinson - Pool via CNP

Син актуелног америчког председника Хантер Бајден тражио је 10 милиона долара од кинеског пословног партнера како би "погурао интересе" заједничког пословног подухвата са кинеском енергетском компанијом тврдећи да су "Бајденови најбољи".

Ови наводи део су недавно објављене поруке на Воцапу, преписке коју је, иначе, у свом извештају споменуо и Надзорни одбор Представничког дома 3. августа 2017. године.

Поруке су размењивали Хантер Бајден и сарадник кинеске енергетске компаније "ЦЕФЦ Чајна енерџи" Гонгвен Донг, пренео је "Фокс њуз".

"Врло једноставно. Десет милиона годишњег буџета за заступање интереса заједничког предузећа", написао је Бајден млађи.

Он је описао како ће се утврђивати расходи и издаци, у консултацији са његовим фирмама "Оваско" и "Хадсон Вест".

"Ако директор не цени да је овај однос вредан најмање пет милиона долара, онда сам збуњен. Уморан сам од овога… Могу да имам плату од пет милиона долара у било којој адвокатској канцеларији у Америци. Ако мислите да је овде реч о новцу, није", навео је Бајден.

И додао: "Бајденови су најбољи, знам да урадим тачно оно што директор жели од овог партнерства. Молим вас не свађајмо се око ситница".

Према извештају Комитета за националну безбедност и Комитета за финансије Сената који су истраживали послове Хантера Бајдена у иностранству, Гонгвен Донг и други кинески држављани са којима је син америчког председника имао пословне односе повезани су са кинеском владом и војском. 

У извештају Сената наведено је и да је 8. августа 2017, неколико дана после размењених порука на Воцапу, кинеска енергетска компанија уплатила готово пет милиона долара на рачун "Хадсон веста", фирме коју је Хантер Бајден отворио са кинеским партнерима. Цитира се и да су средства можда набављена преко зајма од предузећа за које се верује да је било значајан акционар ЦЕФЦ-а, као и да је нејасно да ли је Хантер Бајден имао половину власништва у "Хадсон весту" у време уплате.     

У извештају се такође наводи да је од дана када је пет милиона долара легло на рачун "Хадсон веста" па све до септембра 2018. године ова фирма слала захтеве за исплате "Оваску", предузећу Хантера Бајдена. Исплате су описане као трошкови консултација и достигле су за годину дана износ од 4.790.375 долара.

Подсећа се да су осим сада објављене поруке са Воцапа у којој се помињу милионски износи и моћ породице Бајден, у јавност доспеле сличне објаве о пословним трансакцијама председниковог сина.

"Фокс њуз дигитал" обелоданио је у децембру 2020. текстуалне поруке између Хантера Бајдена и његових пословних сарадника Тонија Бобулинског и Џејмса Гилијара, такође повезане са кинеском енергетском компанијом. Гилијар је у мају 2017. послао Бобулинском поруку у којој се помиње и амерички председник Џозеф Бајден.

"Човече, у праву си, хајде да покренемо ову компанију, онда кажемо Х и породици о високим улозима и укључимо и Џоа".

Бела кућа демантовала је да је председник икада имао икакве везе са пословима свог сина.

Иста медијска кућа објавила је 2020. године и мејлове Хантера Бајдена упућене челницима ЦЕФЦ-а у којима се такође помиње 10 милиона долара и фирма "Синохок холдингс", коју је Бајден основао са кинеским партнерима.

"Уверен сам да сте добро обавештени од нашег драгог пријатеља директора Занга о политичким и економским везама које смо успоставили у земљама у којима сте заинтересовани да се проширите наредних месеци и година", пише Бајден челнику кинеске компаније.  

Министарство правде саопштило је прошле недеље да ће се Хантер Бајден изјаснити кривим за два пореска прекршаја. Председников син требало би да постигне нагодбу с тужилаштвом и око оптужбе за поседовање нелегалног оружја. И за једно и за друго, "Фокс њуз" наводи да је део договора како би Хантер Бајден избегао затворску казну.

image