Свет

Стари континент и нове бриге: Мигрантска агенда уочи самита ЕУ проузроковала свађе око новца

Европски званичници сада разматрају да одобре до 10,5 милијарди евра новог пакета, не само за Турску, већ и за земље попут Либије или Туниса, а да за потребе "управљања миграцијама" унутар сопствених граница определе две милијарде евра
Стари континент и нове бриге: Мигрантска агенда уочи самита ЕУ проузроковала свађе око новца© Fabrizio Villa / Stringer

Док су захтеви за азил у порасту и долази до конатстане гужве на границама Старог континента, земље ЕУ не могу да се сложе око одобрења милијарди нових средстава за решавање мигрантског питања.

Уочи ЕУ самита лидера који ће се у четвртак и петак одржати у Бриселу, иза кулиса траје борба која илуструје колико је миграција доминирала политичком агендом, констатује "Политико".

Немачка, која је примила четвртину свих захтева ЕУ за азил 2022. године, посебно жели да обнови везе ЕУ са Турском, открио је високи немачки званичник.

Лист подсећа да је ЕУ 2016. године Турској понудила милијарде евра у замену за територију на којој се налазе хиљаде сиријских избеглица које беже од грађанског рата.

Европски званичници сада разматрају да одобре до 10,5 милијарди евра новог пакета, не само за Турску, већ и за земље попут Либије или Туниса, а све у нади да ће им то помоћи да спрече људе да уђу у ЕУ без дозволе. Такође, у плану је да се потроше још две милијарде евра за "управљање миграцијама" унутар сопствених граница ЕУ.

Чланице ЕУ такође се споре и око тога да ли да у коначном захтеву наведу новчани захтев, наводе дипломате четири различите земље.

Организатори предстојећег самита надали су се да ће разговоре о миграцијама свести на минимум у корист тема које "гађају" Русију, Кину и економску безбедност европског блока.

Међутим, ово вруће питање постаје све теже за избегавање, констатује "Политико".

image