Свет

Кина ће се борити против тежњи САД да ограниче њену моћ

Чињеница да САД отворено говори о жељи да што више ограничи моћ Пекинга је забрињавајућа, саопштило је Министарство спољних послова Кине
Кина ће се борити против тежњи САД да ограниче њену моћNone © Tanjug/AP Photo/Kiićiro Sato

Званични представник кинеског министарства спољних послова поручио је данас да ће Пекинг штитити своје националне интересе након што су Сједињене Америчке Државе званично означиле Кину као своју главну претњу.

"Обратили смо пажњу на владин извештај о америчкој Стратегији одбране. Тај извештај, као и документ о државној безбедности који је недавно објавила Бела кућа, усмерен је ка разбуктавању конфронтације између водећих држава", оценио је портпарол кинеског министарства Жао Лиђијан.

"Овај извештај прожет је идеологијом Хладног рата", навео је он, додајући да последњи подаци сведоче о "опасним намерама САД, које покушавају да нађу изговор да изврше притисак на Кину" и ограниче њену моћ. "Чврсто ћемо се залагати за државни суверенитет, безбедност НР Кине и интересе националног развоја", истакао је званични Пекинг.

Како је недавно навео саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен, Вашингтон признаје да "Кина представља најозбиљнији геополитички изазов за Америку" те да "ће се то у великој мери манифестовати у Индо-пацифичком региону". Штавише, додао је Саливен, "проблем има и глобални карактер".

Како су недавно навели у САД, ова деценија представља пресудан период током којег ће се одредити услови конкуренције са Кином, али и могућег решења других озбиљних проблема.

Саливен је још оценио да је Русија озбиљно опасан противник не само за САД, већ и за цео свет, додајући да је потребно створити још јачу коалицију држава како би се ојачао њихов колективни утицај и успешно обликовала глобална стратешка ситуација.

image