Свет

ОПЕК забранио западним медијским кућама да извештавају са његове конференције

Секретаријат ове организације није навео разлог за своју одлуку
ОПЕК забранио западним медијским кућама да извештавају са његове конференцијеwww.globallookpress.com © Liu Xinyu

ОПЕК је отказао акредитације новинарима "Блумберга", Ројтерса и "Волстрит џорнала" за конференцију ове организације, која ће се одржати у Бечу, преноси "Блумберг".

Конференцији ОПЕК-а присустоваће шеф "Бритиш петролеума" Бернард Луни и високи званичник Европске уније Кадри Симсон.

"Веома смо забринути због могућности да ОПЕК искључи одређене новинаре, укључујући `Блумберг`, са семинара следеће недеље", наводи се у саопштењу "Блумберга", и додаје: "Ради транспарентности тржишта, снажно се залажемо да ОПЕК дозволи новинарима релевантних глобалних новинских кућа да присуствују овом догађају."

Ројтерсу и "Волстрит џорналу" такође су повучене акредитације, тврде анонимни извори упознати са ситуацијом. Ројтерс и "Волстрит џорнал" нису имали коментар.

Представници ОПЕК-а, организације земаља извозница нафте, која договара заједничку политику производње нафте, окупиће се од 5. до 6. јула, на конференцији у државној палати Хофбург у Бечу.

Ово је други пут за месец дана да је ОПЕК искључио новинаре са својих састанака. У мају је група одлучила да не позива новинаре "Блумберга", Ројтерса и "Волстрит џорнала" на састанак који је одржан 3. и 4. јуна, иако је другим новинарима било дозвољено да присуствују.

ОПЕК није образложио своју одлуку. "Ово је наша кућа", рекао је кратко генерални секретар ОПЕК-а Хаитам ел Гаис на конференцији за новинаре.

Извршни директори, укључујући извршног директора БП Бернарда Лунеја, учествоваће на конференцији, која се више фокусира на проиводњу него на политику ОПЕК-а. Конференцији ће присуствовати и европски комесар за енергетику Кадри Симсон.

Портпаролка БП одбила је да коментарише ову одлуку. На питање о забрани, европски званичник Симсон је изјавио: "Присуствујем семинару ОПЕК-а 5. јула као говорник на тему енергетске одрживости и одлучио сам да не сарађујем са медијима присутним на конференцији."

Министарство спољних послова Аустрије саопштило је да нема сазнања о дневном реду или аранжманима за учешће на догађајима чији је домаћин ОПЕК.

"Користимо ову прилику да истакнемо да је слобода медија, укључујући омогућавање медијског извештавања о политичким дешавањима, камен темељац сваког демократског друштва", саопштило је аустријско министарство путем мејла.

image