Свет

ОПЕК "откачио" водеће западне медије: Позивнице на самит послате само изабранима

"Ројтерс" и "Блумберг" су се пожалили да нису позвани на предстојећи скуп земаља извозница нафте у Аустрији
ОПЕК "откачио" водеће западне медије: Позивнице на самит послате само изабранимаwww.globallookpress.com © Wang Zhou/XinHua

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) наводно је одбила да позове новинаре "Блумберга" и "Ројтерса" на заказани догађај у Бечу касније ове недеље, објавила су оба медија.

Према Ројтерсу и "Блумбергу", дописници "Волстрит џорнала" такође нису добили позив.

Иако новинари ова три медија обично покривају главне састанке ОПЕК-а, "Блумберг" је навео да су организатори овог пута одлучили да пошаљу позивнице директно новинарима, за разлику од давања акредитације сваком новинару који жели да присуствује догађају.

"Разочарани смо што Ројтерс није позван", рекао је портпарол агенције и додао да су се "обратили ОПЕК-у за разјашњење овог питања".

"Верујемо да слободна штампа служи читаоцима, тржишту и јавном интересу", додао је портпарол. "Блумберг" је навео да су контактирали секретаријат ОПЕК-а, али нису добили одговор.

Од медија се и даље очекује да шаљу новинаре у Аустрију, чак и ако не могу да приступе Секретаријату ОПЕК-а, где се састају министри, наводи "Фајненшел тајмс", који је потврдио да је добио позив. Лист је додао да је и берзи "Дау Џонс" такође одбијен приступ.

"Фајненшел тајмс" преноси, позивајући се на изворе, да саудијски министар енергетике принц Абдулазиз бин Салман стоји иза читаве приче.

Новинари других медија, укључујући Си-Ен-Би-Си, као и агенције за одређивање цена "Аргус" и "Платс", рекли су Ројтерсу да су позвани на догађај у Аустрији.

ОПЕК – заједно са својим партнерима у ширем блоку ОПЕК+, који укључује Русију – био је под притиском да подржи санкције Запада уведене Москви као одговор на њену војну операцију у Украјини. Чланице ОПЕК-а су радиле са Русијом на постизању споразума о координисаном смањењу производње, што је изазвало критике Вашингтона.

Чланице ОПЕК-а окупиће се у суботу и недељу на редовном двогодишњем састанку како би одредиле следеће кораке након што су цене нафте у САД ове недеље пале испод 70 долара по барелу. Пад долази упркос договору о даљем смањењу производње у априлу, појачавајући тако смањење производње првобитно постављено прошле године.

image