Економија

ОПЕК плус продужава смањење производње нафте у 2024. години

Договор је постигнут после расправе са афричким члановима организације око тога како ће њихово смањење бити мерено
ОПЕК плус продужава смањење производње нафте у 2024. годиниGetty © David McNew

На састанку чланица Организације земаља извозница нафте ОПЕК плус постигнут је договор да се продужи смањење производње и у 2024. години, рекао је један од учесника састанка, а пренео је "Блумберг".

ОПЕК+ је пристао да прилагоди укупни ниво производње нафте од 2024. на 40,46 милиона барела дневно, док Русија мора да прилагоди производњу нафте од наредне године на 9,828 милиона барела дневно.

Одлука земаља чланица ОПЕК плус донета је како би се "постигла и одржала стабилност на тржишту нафте, као и да би се обезбедила дугорочна предвидљивост на тржишту", наводи се у саопштењу које преносе "РИА Новости".

Договор је постигнут после расправе са афричким члановима организације око тога како ће њихово смањење бити мерено, због чега је састанак одложен за неколико сати. Министри земаља ОПЕК плус према наводима "Блумберга" цењкали су се око детаља на састанцима уочи оног главног.  

Саудијска Арабија пристала је на добровољно додатно смањење као део споразума, пренео је извор.

Такође, Руска федерација добровољно ће смањити производњу нафте за 500.000 барела дневно до краја децембра 2024, пренеле су "РИА Новости". 

Уједињени Арапски Емирати су се залагали за промену основице према којој се мери смањење производње, рекли су делегати. Добитак УАЕ би ишао на рачун афричких земаља од којих је тражено да се одрекну неке од својих неискоришћених квота - што је за њих политички непријатна опција, наводи се у тексту.

Чланице Организације земаља извозница нафте и њени савезници разматрали су да ли да уведу нова ограничења производње како би повећали цене, само два месеца након што су открили изненађујуће смањење.

Цена нафте је накратко ојачала након те објаве у априлу, али од тада слаби економски подаци из Кине и страхови од рецесије утичу на фјучерсе нафте, који су у мају у Њујорку пали за 11 одсто.

image